Správy

Pokračovanie 30-ročnej tradície: Večera pre osamelých a ľudí bez domova, VIDEO

Sto porcií tradičného vianočného menu nachystali v piatok v Trnave na spoločnom stretnutí osamelých, chudobných a ľudí bez domova.

Zdroj: Dnes24.sk

Pripravilo ho mesto Trnava s Trnavskou arcidiecéznou charitou (TACH) a Arcibiskupským úradom. So sociálne slabšími sa už niekoľko rokov takto v predvianočnom období stretáva aj arcibiskup Ján Orosch, ktorý predniesol úvodné slovo.

Riaditeľ TACH Miroslav Dzurech potom prečítal 45 mien ľudí z tejto komunity, ktorí žili v Trnave a v predchádzajúcich piatich rokoch zomreli. K večeri si pripravili program študenti z Akadémie blahoslavenej Lau­ry.

V Trnave je v evidencii podľa vedúcej sociálneho odboru na mestskom úrade Ingrid Huňavej okolo 300 až 400 občanov bez domova, niečo okolo stovky využíva sociálne služby mesta.

Časť z nich sú obyvatelia Trnavy, ďalší prichádzajú nielen z blízkeho, ale aj širokého okolia.

Mestá podľa jej slov poskytujú bezdomovcom väčšiu anonymitu, preto mnohí z nich migrujú a nezdržiavajú sa na jednom mieste dlhšie.

„Aj naše skúsenosti sú také, že týždeň niečo spolu riešime a potom klienta už nevieme nájsť,“ dodala.

„Večera pre ľudí bez domova sa tesne pred Vianocami v Trnave koná už takmer 30 rokov, tradične máme aj malé kultúrne vystúpenie. Na záver večera dostanú aj malé balíčky s trvanlivými potravinami a sladkosťami. Tento rok sa pridalo spoločenstvo detí pri Dóme sv. Mikuláša, pripravili si nielen vystúpenie, ale aj maličké darčeky v podobe medovníčkov i ponožiek pre každého,“ uviedol pre TASR Dzurech.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Večera pre osamelých a ľudí bez domova
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM