Dominika Handzušová Rôzne

Pokuta vyše 6000 eur: Čo všetko bude v Parku Janka Kráľa zakázané?

Park Janka Kráľa bude od októbra obecným chráneným územím. Čo z toho vyplýva pre občanov? Za čo ich môže postihnúť finančný trest do výšky až 6638 eur?

Ilustračný obrázok k článku Pokuta vyše 6000 eur: Čo všetko bude v Parku Janka Kráľa zakázané?
Foto: Eva Viestová

Poslanci Mestského zastupiteľstva schválili prvé územie z plánovaných štyroch za obecne chránené. Park Janka Kráľa tak bude slovenskou raritou a prvotinou v tejto oblasti. Pozrite sa spoločne s nami, čo bude v parku úplne zakázané a aké činnosti obmedzia.

V parku nevyrastie nič okrem zelene

Samozrejmosťou spomedzi úplne zakázaných činností je tá stavebná. Výnimku tvoria kiosky, objekty doplnkových služieb pre podporu rekreačných aktivít. Tieto stánky ale môžu byť len jednopodlažné a ich plocha nesmie presiahnuť 30 m2. Na území sa nesmú pokladať nové rady inžinierskych sietí, kde výnimku tvorí verejné osvetlenie. To však môže byť osadené len po súhlase mesta v obmedzenom množstve.

Na územie nesmú vchádzať motorové vozidlá. Výnimku tvoria mechanizmy opráv a údržby parku. Obmedzené bude budovanie peších a cyklistických chodníkov. Nesmú sa tu vykonávať výkopové práce a uskladňovať stavebný materiál. Na verejnej zeleni nesmú byť reklamné zariadenia ani exteriérové sedenia a iné zariadenia.

Chránená zeleň

V parku je zakázané odcudzovať, ničiť, trhať, lámať, orezávať alebo inak poškodzovať rastliny – byliny a dreviny. Výnimku opäť tvorí údržba – a teda odstraňovanie buriny a nežiadúce rastliny. Nesmú sa znečisťovať trávniky, záhony a ostatné plochy verejnej zelene a to akýmkoľvek spôsobom.

Samostatný bod sa venuje zdravotnému stavu zelene, vylúčené je vešanie a pripevňovanie predmetov a zariadení na stromy. Je zakázané vstupovať do záhonov s kvetmi či kríkmi a do telesa jazierka. V tom sa nesmú kúpať psy či iné zvieratá.

Podujatia len so súhlasom mesta

V Parku Janka Kráľa je zakázané zakladať ohne, táboriť a využívať plochy zelene na nocovanie. Bude určite zaujímavé sledovať, ako sa zodpovední vysporiadajú s bezdomovcami, ktorí v parku našli útočisko. Obmedzené bude aj organizovanie športových, spoločenských a iných verejnosti prístupných podujatí.

Najvyšším možným trestom je pokuta vo výške 6638 eur. Pri ukladaní pokút sa prihliada najmä na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania. Do úvahy sa tiež berie druh previnenej osoby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM