Krimi

Polícia odkazuje ODPORCOM rúšok, ktorí vyvolávajú konflikty: Budeme NEKOMPROMISNÍ!

V piešťanských potravinách sa strhla potýčka medzi policajtmi a skupinou ľudí, ktorá si odmietala nasadiť rúška. Video zo zákroku sa začalo šíriť sociálnymi sieťami.

Ilustračný obrázok k článku Polícia odkazuje ODPORCOM rúšok, ktorí vyvolávajú konflikty: Budeme NEKOMPROMISNÍ!
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Po nedávnych výtržnostiach z Prievidze, keď do predajne potravín vtrhla skupina ľudí bez rúšok a zámerne vyvolávali konflikt pri pokladni, zasahovala polícia aj v Piešťanoch. Tentokrát sa však incident nezaobišiel bez rázneho zákroku policajtov.

V miestnych potravinách sa vo štvrtok 4. novembra večer opäť zišli odporcovia opatrení, ktorí si odmietali nasadiť respirátory. Na prekrytie horných dýchacích ciest ich mal vyzvať personál aj zasahujúci policajti.

Účastníci protestu si zákrok polície natočili a zverejnili ho na sociálnej sieti. Jeden z protestujúcich sa policajta pýtal, prečo si má nasadiť rúško.

Krik a bitka

Policajti sa snažili situáciu upokojiť a ľudí viackrát vyzvali, aby sa nechovali agresívne. Tlak na mužov zákona sa však stupňoval.

„Ste ochotní nasadiť si rúško? Ste ochotní zaplatiť blokovú pokutu na mieste?“ pýtal sa jeden zo zasahujúcich policajtov. Skupinová odpoveď na obe otázky znela: „Nie.“

Naopak, protestujúci hovorili o porušovaní zákona. „Policajti páchajú zločin proti ľudskosti a budú oznámení na medzinárodný trestný súd v Haagu,“ povedal jeden z odporcov opatrení.

Na ďalšom videu už vidno, že viacerým sa dohovoriť nepodarilo. Policajti ich preto spacifikovali. V predajni zavládol chaos a krik.

„Si myslíte, že sa vás ľudia boja? On sa tam hádzal po regáloch. Toto bude vidieť celé Slovensko,“ kričal kamerujúci muž na policajtov.

Reakcia polície

Z davu sa ozývali vulgarizmy na adresu policajtov. Mnohí považovali zásah polície za neprimeraný. Polícia to odmieta.

„Na videu je jasne viditeľné, že policajti sa protestujúcim najprv snažili slušne dohovoriť. Keď však nepomohli ani zákony a došlo aj k potýčke, polícia musela zakročiť. Smutným faktom je to, že na záberoch sa objavilo aj niekoľko detí, ktoré pravdepodobne patrili k protestujúcim,“ uvádza polícia na sociálnej sieti.

Video podľa polície malo osoby porušujúce opatrenia vykresliť ako obete. „Skreslilo štandardný postup policajtov na neprimeraný zásah voči nevinnej obeti, navodilo dojem, že policajti preháňajú a utláčajú verejnosť,“ pokračuje polícia.

Prečítajte si tiež

Videá boli zverejnené na profile „Jojo Hronkovič“. Podľa polície bolo ich cieľom „vyvolať vášne a získať čo najviac lajkov a zdieľaní na svojom účte na sociálnej sieti, aby začal prežívať pozitívne emócie“.

„Táto osoba je podľa obsahu jej profilu aj verným fanúšikom dezinformácií a hoaxov. Okrem toho vyzýva na nedodržiavanie protipandemických opatrení,“ uvádza polícia.

Platná vyhláška

V súvislosti s incidentom zverejnila polícia aj v súčasnosti platnú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva č. 250/2021, ktorou sa podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nariaďuje v § 2 ods. 1 všetkým osobám riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov budov.

„Podľa čl. 13 ods. 1 písm. a) Ústavy SR možno povinnosti ukladať nielen zákonom, ale aj NA ZÁKLADE ZÁKONA, čiže v tomto prípade vyhláškou ÚVZ vydanou na základe § 59b zákona v spojení s § 5 ods. 4 písm. k) a § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z. z.,“ objasnila polícia.

Zastáva sa ich

Ako uvádza Denník N, exminister vnútra Robert Kaliňák sa na tlačovke Smeru zastával antirúškarov z piešťanského Lidlu. „Viete si predstaviť, že na mňa naskáče dvadsať policajtov za to, že si dám dole rúško?“ pýta sa Kaliňák, ktorý zrejme pozabudol, že táto skupina cielene navštevuje obchody a vyvoláva konflikty.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Aktuálne udalosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM