Rastislav Búgel Kultúra

Ponad Trnávku vedie 15 mostov: Fotograf Peter Lančarič ich nafotil všetky!

V Trnave tečie iba jedna, zdanlivo málo významná riečka Trnávka, ale aj nad tou vedie až pätnásť mostov. Všetky ich vyfotografoval a zosumarizoval do výstavného projektu mladý trnavský fotograf Peter Lančarič.

Ilustračný obrázok k článku Ponad Trnávku vedie 15 mostov: Fotograf Peter Lančarič ich nafotil všetky!
Zdroj: TASR

Vystaví ho na nezvyčajnom mieste – v priestoroch otvoreného schodiska v Poliklinike Družba. Fotografie sú veľkorozmerné, najväčšia bude mať veľkosť 6 krát 4 metre a najmenšia 1,5 krát 0,5 metra.

Vernisáž Trnavské mosty sa uskutoční 21. novembra o 14. hodine a podľa autora výstava potrvá najmenej do konca januára. Každá fotografia v úseku Štrkov – sídlisko Linčianska bola snímaná približne z rovnakého uhla a vzdialenosti. Zámerom je rozšírenie vizuálneho vnímania obyvateľa Trnavy tak, že poukazujú na zdanlivo nezaujímavé objekty mestskej architektúry. Zároveň sa tieto zabudnuté stavby ležiace v anonymite dostávajú do povedomia Trnavčanov a zaujímajú svoje miesto v kolorite stavieb mesta. „Najkrajším je podľa mňa most pri Kalvárii, s pekným oblúkom,“ povedal Lančarič. Tento spolu s mostom pri cukrovare patria k najstarším mostným stavbám, najmladším je práve dokončený nový most pri Bernolákovej bráne. Na výstave sa však objaví jeho nedávno zbúraný predchodca.

Trnavské mosty sú prvou výstavou neziskovej organizácie Bronco v takomto rozsahu. Výstavu produkčne pripravil Matúš Hlinčík, kurátorom je Peter Molari, autorkou vizuálu dizajnérka Petra Debnárová.

Peter Lančarič (1989) je končiacim študentom na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V auguste tohto roku upútal pozornosť „ilegálnou“ výstavou na pánskej toalete City Areny, ktorou reagoval na otvorenie obchodno-športového komplexu v Trnave. Prezentoval fotografickú sériu Odhalenie, v rámci ktorej z množstva značkových igelitových tašiek vytvoril plachtu s rozmermi 3,5 krát 2,5 metra a prekryl ňou zabudnuté sochy umiestnené na trnavských sídliskách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM