Dominika Handzušová Kultúra

Postmoderný Literárny večer: V Berlineri spojí poéziu a iné formy umenia

Druhý Literárny večer vyplnia v dočasnom kultúrnom priestore Berliner štyria hostia. Spájať budú zvukové a vizuálne vnemy.

Ilustračný obrázok k článku Postmoderný Literárny večer: V Berlineri spojí poéziu a iné formy umenia
Zdroj: Dnes24.sk

V utorok 21. októbra sa v Berlineri bude od 19:00 hod. konať druhý Literárny večer. Hosťami budú maďarská autorka Kinga Toth, slovenský básnik Karol Chmel a spoločný projekt Vlada Šimeka a Herzoga Herzoga.

Zahraničný hosť

Kinga Toth je mladá maďarská autorka žijúca v Sárvári. Pôsobí ako fililogička a učiteľka nemeckého jazyka a literatúry, žurnalistka a editorka art magazínu Palócföld. Venuje sa aj ilustrácii. Doteraz jej vyšli zbierky ZSÚR (2013) a All Machine (2014). Tvorí takzvanú vizuálnu i zvukovú poéziu. V jej tvorbe majú teda zvukové a vizuálne vnemy silné postavenie. Podieľala sa aj na viacerých hudobných projektoch so slovenskými autormi.

Zástupca strednej generácie

Karol Chmel patrí do strednej generácie slovenských básnikov. Vyšlo mu už viacero zbierok, posledná s názvom Batéria práve v tomto roku. Jeho básne boli preložené do deviatich jazykov. Aj sám sa venuje prekladateľstvu z niekoľkých slovenských jazykov. Kritika ho označuje za postmoderného básnika. Pochádza zo Zvolena, žije v Bratislave, kde pracuje ako redaktor vydavateľstva Kalligram.

Šimek číta, Herzog hrá

Vlado Šimek už nie je v Trnave neznámy autor. Tentoraz predstaví spolu s Herzogom Herzogom ich spoločný projekt. Snažia sa o spojenie poézie s elektronickou hudbou, ktoré by malo oživiť niekedy možno nudné autorské čítania. Texty a prejav Vlada Šimeka sú zmesou pátosu, neskrývanej arogancie, pózy, ale aj nehy a veľkej životnej pravdy nevyhýbajúcej sa ani najtemnejším stránkam človeka a spoločnosti a nie inak je na tom aj hudba Herzoga Herzoga.

Foto: ilustračné, FB Malý Berlín

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM