Správy

Prachárni vdýchnu nový život: Nájdeme v nej divadlo pre deti, kaviareň a vínnu pivnicu

Známu historickú budovu v centre Trnavy čaká obnova. Aké s ňou má mesto plány?

Ilustračný obrázok k článku Prachárni vdýchnu nový život: Nájdeme v nej divadlo pre deti, kaviareň a vínnu pivnicu
3
Galéria

Ako informovalo mesto Trnava, budova Prachárne na Trojičnom námestí je pripravená na rekonštrukciu. „V polovici septembra absolvoval expertný tím poslednú konzultáciu na Ministerstve dopravy, ktoré zastrešuje eurofondovú výzvu Plán obnovy – Obnova verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Mesto podáva žiadosť o dotáciu po takmer štyroch rokoch prác na projektovej dokumentácii a povoľovacích procesoch. Ďalším krokom bude verejné obstarávanie realizátora,“ prezradila radnica.

Divadlo aj kaviareň

Magistrát má o funkčný stav národnej kultúrnej pamiatky vážny záujem. Ide totiž o výraznú súčasť historického jadra mesta, ktorá susedí s objektom radnice.

„Nový objekt bude rekonštruovaný pre účely divadla pre deti a mládež, ktoré bude prevádzkovať mesto. Sála sa bude nachádzať v časti objektu od Radlinského ulice. Divadlo bude mať sálu s kapacitou osemdesiat divákov a prácu by v ňom malo nájsť dvanásť zamestnancov,“ prezradilo vedenie mesta s tým, že v úrovni druhého nadzemného podlažia bude prepojená s budovou Divadla Jána Palárika.

Prečítajte si tiež

„Divadlo Jána Palárika bude mať možnosť využívať priestory objektu Prachárne ako ďalšie rozšírenie svojho zázemia o priestory na skúšanie, sklad kostýmov, dielne a podobne,“ povedal pre mestský web Peter Purdeš z odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave a dodáva: "Samozrejme, na prízemí objektu bude zachovaná prevádzka s obdobným charakterom ako bol bývalý mliečny bar a v suteréne pod touto prevádzkou sa predbežne uvažuje o vinotéke, prípadne o zriadení múzea vína.“

V podzemí je plocha vyhradená na vínnu pivnicu v správe mesta je spolu takmer 165 m2. Na prvom nadzemnom podlaží vznikne kaviareň.

Koľko to bude stáť?

Radnica upozorňuje, že odhadovanú dobu realizácie bude poznať až po vysúťažení realizátora stavby.

„Bude potrebné zabezpečiť najnevyhnutnejšie zábery verejného priestoru pri stavbe. Avšak vzhľadom k tomu, že stavba je prístupná od Bernolákovej brány po verejnej miestnej komunikácii a objekt sa nachádza v jej koncovej polohe s možnosťou občasného výjazdu aj cez námestie po Štefánikovej ulici, neobávame sa prílišného zaťaženia predmetného územia,“ vysvetľuje Peter Purdeš.

Projektantský rozpočet je vyčíslený vo výške 4 199 676,25 eur. Trnava plánuje práce spolufinancovať z finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Prachárni svitá na lepšie časy
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM