Dominika Handzušová Kultúra

Prázdninové potulky Trnavou: Prežite dejiny na vlastnej koži

Historické fakty a príbehy spoločenstiev, jednotlivcov, predmetov či lokalít a objektov opantaných tajomstvami. Časom odsunuté do zabudnutia, znovuobjavené a obnovené. Prázdninové nedele mesto venovalo potulkám, na ktorých ožíva kúsok dejín Malého Ríma.

Ilustračný obrázok k článku Prázdninové potulky Trnavou: Prežite dejiny na vlastnej koži
Zdroj: Dnes24.sk

Potulky Malým Rímom odštartovali v júli v záhradnom pavilóne Spiegelsaal. Svoje tajomstvá tak ako prvý odhalil honosný altán v zajatí modernej architektúry. Následne sprievodcovia previedli záujemcov po uliciach historického centra mesta pri exkurzii Názvy ulíc v minulosti a dnes. Tretia bola venovaná pešej zóne a špecializovanej výstave Sto rokov na Hlavnej ulici v Trnave, ktorá je otvorená v kaplnke na nádvorí radnice.

Historické trnavské organy

V poslednú júlovú nedeľu sa spolu so sprievodcom Stanislavom Šurinom môžete započúvať do tónov vzácnych historických organov baziliky a katedrály. Exkurzia je výborným predjedlom na Trnavské organové dni, ktoré v Bazilike sv. Mikuláša štartujú v piatok 1. augusta.
27. júla o 15:30 pred Bazilikou sv. Mikuláša

Kamienky v dome hrobov

Pre našu kultúru nezvyčajné zvyky a tradície židovského pochovávania má v malíčku Emília Izakovičová. Jej exkurzia židovskými hrobmi dostane priestor v prvú augustovú nedeľu.
3. augusta o 15:30 na parkovisku v Kamennom mlyne

Zločin a trest

V rámci rekonštrukcie pešej zóny pribudla na Hlavnej ulici „Katova ulička“. Prevádzajú ňou bronzové značky, ukazujúc, kadiaľ kráčal kat s odsúdeným na popravisko za hradbami mesta. Mať v meste kata bola jednou z kráľovských výsad. Nielen katovou uličkou vás prevedie Ferdinand Mak
10. augusta o 15:30 pred radnicou

Esterházyovci a ich vplyv na mesto

Spolu s Emíliou Izakovičovou sa vyberiete na potulky po stopách významného šľachtického rodu. Vďaka nim je v Trnave množstvo zaujímavých miest a pamiatok.
17. augusta o 15:30 pred radnicou

Trnavská železnica včera a dnes

Bohuš Kráľovič prevedie záujemcov po železničnej stanici. Nie však len po čerstvo zrekonštruovanej budove. Dozviete sa všetko o železničnej preprave v Trnave od jej vzniku po súčasnosť.
24. augusta o 15:30 pred hlavným vstupom na železničnú stanicu

Trnavská kalvária

Emília Izakovičová vás prevedie po magickom mieste s jedinečnou atmosférou a zaujímavou históriou. Dozviete sa ako kalvária vznikala i čo to o jej sochárskej výzdobe.
31. augusta o 15:30 na Kalvárii

Počet vstupeniek na jednotlivé exkurzie je limitovaný. Ich predaj je len v informačnej kancelárii TTI, kde si môžete vstup tiež vopred zarezervovať. Celú prehliadku môžete navyše absolvovať vo vypožičanom kostýme, replike mešťanského historického odevu. Aj tieto sú k dispozícii v Turistickom informačnom centre pod Mestskou vežou.

Foto: Trnavské turistické informačné centrum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM