Monika Hanigovská Rôzne

Predvianočná nálada v Trnave? ZABUDNITE! Ľudí a obchody DRVIA kontroly a zákazy

Redakcia Trnava24.sk a vybrala do centra mesta aj širšieho okolia, aby zistila, ako to vyzerá aktuálne v uliciach, prevádzkach a medzi zákazníkmi.

Ilustračný obrázok k článku Predvianočná nálada v Trnave? ZABUDNITE! Ľudí a obchody DRVIA kontroly a zákazy
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V centre Trnavy takmer nenasvedčuje tomu, že prichádzajú najkrajšie sviatky v roku. Upozorňuje na to len vianočný stromček, ktorí víta obyvateľov už z pomerne veľkej diaľky, a niekoľko ešte neotvorených stánkov v rámci vianočných trhov.

Večer sa mesto síce rozsvieti pod náporom svetelných reťazí, no cez deň pôsobí miestami až stiesňujúco. Centrum aj širšie okolie je pustejšie ako pred rokom. Aj vtedy síce koronavírus zúril, no Trnavčanom sa nakupovalo „ľahšie“.

Na nákupy sa netešia

Počas našej „prechádzky“ sme vzhliadli obyvateľov ako pokojne postávali pred prevádzkami, ďalší sa po prečítaní oznamu režimu OP (očkovaní-prekonaní, pozn. red.), otočili na päte a odišli.

Dali sme sa ihneď do reči so seniorkou pred nami. Chceli sme vedieť, ako prežíva nakupovanie v týchto dňoch. „Je to ťažké… Viete, niekedy sme na nákupy tešili. Mesto bolo vyzdobené, bola už predvianočná atmosféra, nakupovali sa darčeky, cestou ste stretli známeho… Teraz všade nervozita, nikto nevie, čo bude. Je to strašné,“ priznala pani a dodá, že prišla podporiť „svoju“ prevádzku.

„Predsa, ten predajca za to nemôže, musí živiť seba a zamestnancov,“ vraví nám nakupujúca. „Stojíme tu ako za komunistov na banány, treba sa však prispôsobiť,“ pustí sa do našej debaty pán, ktorý neďaleko nervóznejšie prešľapuje na mieste.

Opatrenia im berú zákazníkov

Namierili sme si to na mieste, kde sa mali kontrolovať podľa platného nariadenia covid passy. Skúšali sme najskôr vkročiť bez nich do obchodného domu. Pracovník, ktorý stál neďaleko dverí, k nám priskočil a vysvetľoval, že bez „papiera“ nás nemôže pustiť ani len do potravín.

Takto podobne sme obstáli vo veľkom obchode s elektronikou aj u iných menších prevádzkovateľov. No niektorí majitelia a predavači pred nami neskrývali svoje rozhorčenie.

„Tieto opatrenia nám berú zákazníkov, nakoľko musíme mať vstup na OP. Cítime to na tržbách. Nerozumieme tomu, pretože doteraz sme vždy dávali pozor, ak išlo o ochranu akéhokoľvek zákazníka. Respirátory, dezinfekcia a určitý počet zákazníkov, to bolo vždy samozrejmosťou. Prečo nemôžeme ďalej pre všetkých?“ dozvedáme sa od predajcu.

Dostali sme však aj do predajne, kde by mali púšťať len ľudí na OP. Ako nám to vysvetlili? A ako „naložil“ Trnavčan Kollárovi? Článok pokračuje na druhej strane.

Čo sa deje v Trnave a okolí?

FOTO: Ako to vyzerá aktuálne v centre Trnavy
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM