Samospráva

Prenájom za euro ročne: Kraj chce využiť dve mestské budovy pre Kreatívne centrum

Po jednom eure ročne nájomného bude najmenej do roku 2034 platiť Trnavský samosprávny kraj mestu Trnava za dve budovy v centre mesta. Vybuduje v nich trnavské Kreatívne centrum.

Ilustračný obrázok k článku Prenájom za euro ročne: Kraj chce využiť dve mestské budovy pre Kreatívne centrum
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Podmienky schválili poslanci mestského zastupiteľstva na svojom utorkovom zasadnutí. Kreatívne centrum chce Trnavský samosprávny kraj (TTSK) realizovať na Hlavnej 17, známom ako „veľké“ kníhkupectvo a na Trhovej 2, v bývalom objekte generálneho riaditeľstva Tatrasklo.

Podľa primátora Petra Bročku, ako uviedol na zasadnutí, sa bude TTSK uchádzať o grant z prostriedkov Európskej únie, kde žiadosť treba predložiť do konca októbra.

Poslanci dali zároveň súhlas na technické zhodnotenie budov nájomcom.

Na Trhovej má v súčasnosti sídlo Mestská polícia Trnava, mestská spoločnosť TT-IT, viacero združení i Slovenská obchodná a priemyselná komora a ďalšie inštitúcie.

Objekt na Hlavnej je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok, je sídlom Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava, sú tam ateliéry, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, kancelárie Pomoci obetiam násilia a ďalšie, väčšinou so zmluvami s trojmesačnou výpovednou lehotou.

Na prízemné priestory sa uskutočnila v lete verejná súťaž, jej víťaz plánuje v priestoroch po kníhkupectve otvoriť reštauráciu.

TTSK má záujem vybudovať kultúrno-kreatívne centrum pre Trnavu. Podobný krok už urobil v Piešťanoch, kde vlastnú budovu bývalého Figara odovzdal pred niekoľkými mesiacmi do užívania vznikajúcemu centru Arta. Tam sa začínajú prvé práce na úpravách.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM