Erik Bojničan Rôzne

Pri Trnave môžete ochutnať super špecialitu: Medovina z lupeňov ruže!

Už deviatykrát otvorí kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave svoje brány Slávnosti ruží. A je sa na čo tešiť. Napríklad aj na medovinu z ružových lupeňov.

Ilustračný obrázok k článku Pri Trnave môžete ochutnať super špecialitu: Medovina z lupeňov ruže!
Zdroj: TASR

Podujatie na počesť pestovateľky a šľachtiteľky grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá je považovaná za priekopníčku ružiarstva na Slovensku, sa uskutoční v sobotu 4. a v nedeľu 5. júna.

Tradičným organizátorom podujatia je Hudobné múzeum Slovenského národného múzea (SNM), ktoré v priestoroch kaštieľa – bývalom rodinnom sídle rodu Chotekovcov – našlo svoje sídlo. Spoluorganizátorom je Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, ktorá vznikla s cieľom prinavrátiť do Dolnej Krupej pôvodné historické odrody ruží z rozária Márie Henriety Chotekovej, Ružovej grófky.

Bohatý program

V tomto roku je program prvýkrát obohatený o podujatie pre deti – sobotňajší historický kaštieľsky park sa premení na Rozprávkovú krajinu. Hlavným bodom slávnosti je súťaž o najkrajšiu ružu, o čom rozhodujú návštevníci hlasovaním.

V sobotu sa program začne slávnostným sprievodom z nádvoria kaštieľa do mauzólea, kde sú pochovaní členovia grófskej rodiny, potom sa bude konať Valaškársky festival folklórnych skupín a Rozprávka v parku. V nedeľu 5. júna bude slávnostná omša v miestnom kostole, hudobný program v ľudovom tóne a vyhodnotenie súťaže.

Medovina z ružových lupeňov

Počas oboch dní Slávnosti ruží si bude možné pozrieť predovšetkým súťažnú výstavu ruží a popri expozícii Hudobného múzea výstavu Ruže a šľachtické stolovanie v 18. storočí, Ruže a svadobné stolovanie v súčasnosti, a tiež ochutnať medovinu z lupeňov ruže Márie Henriety Chotekovej, pripravenú špeciálne na túto príležitosť.

Grófka Choteková (1863 – 1946) bola uznávanou odborníčkou ružiarstva v celoeurópskom meradle. Jej rozárium bolo známe doma aj za hranicami, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články. V období najväčšieho rozkvetu rozária začiatkom 20. storočia v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 druhov ruží. Informovalo o tom múzeum na svojom webe.

Môže vás zaujímať:

Zaujímavá výstava pod holým nebom: Trnavské korzo pred radnicou zaplavia slovenské hrady a zámky

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM