Webnoviny - Rôzne

Pri volaní na tiesňovú linku najskôr oznam, pre falošných

Pri volaní na tiesňové číslo 112 si po novom volajúci vypočuje najskôr oznam, ktorý ho upozorní, že ak ide o neoprávnené volanie, je to nežiaduce a môže skončiť s pokutou do 1 659 eur.

(WEBNOVINY) – Hláška potrvá osem sekúnd a po nej preberie telefonát operátor. Dôvodom je to, že zo všetkých hovorov na tiesňovú linku je až 80-percent falošných.

Tieto sú väčšinou neidentifikova­teľné, lebo spravidla pochádzajú z mobilov bez SIM kariet. Cieľom je eliminovať falošné hovory a vytvoriť priestor pre spracovávanie identifikovaných hovorov od tých, ktorí pomoc naozaj potrebujú.

„Treba povedať, že tieto hovory z mobilných telefónov bez SIM kariet často zneužívajú deti a prázdninové obdobie vytvára živnú pôdu práve pre deti krátiť si takouto nevhodnou činnosťou, ohrozujúcou život a zdravie iných, svoj čas,“ skonštatoval na tlačovej besede štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka.

Zavedenie podobných oznamov v zahraničí viedlo podľa Žilinku k zníženiu neodôvodnených hovorov o niekoľko desiatok percent. Ako zdôraznil generálny riaditeľ sekcie integrovaného záchranného systému a krízového riadenia Peter Majka, pri hláškach nepríde k žiadnej strate času. Model hlášok zavádzajú na skúšku, po dvoch mesiacoch to vyhodnotia a ak neprinesie žiaduci efekt, budú hľadať ďalšie modely.

Problémy s volaním na tiesňovú linku môžu mať Slováci aj v zahraničí. Žilinka upozornil, že by si mali aktivovať službu roaming. Ako vysvetlil, mobil, ktorý má SIM kartu, no nemá službu roaming, sa totiž správa ako telefón bez SIM karty a v niektorých krajinách sa preto nemusí dať na tiesňovú linku 112 dovolať. Niektoré krajiny, ako napríklad Chorvátsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Slovinsko či Veľká Británia problém vyriešili radikálne a takéto neidentifikované hovory vôbec neprijímajú.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM