Kultúra

Prichádza medzinárodný filmový festival: Prinesie takmer STOVKU skvelých titulov

Chceli by ste zažiť neopakovateľnú atmosféru filmového festivalu? Už onedlho budete mať možnosť v neďalekých Piešťanoch.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza medzinárodný filmový festival: Prinesie takmer STOVKU skvelých titulov
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

V poradí 17. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v Piešťanoch od 13. do 18. septembra. Jeho návštevníci sa môžu tešiť na takmer stovku filmových titulov, prinesie dvojicu prestížnych filmových súťaží, viacero premiér a zameria sa aj na francúzsku kinematografiu. Informoval o tom PR festivalu Peter Konečný.

Kvalitné filmy

Do súťažných kategórií Meeting Point Europe a Cinematik.doc je v tomto roku zaradených 20 snímok.

„Sú to kvalitné hrané a dokumentárne filmy z dielne európskych aj domácich filmárov. Opäť sa medzi nimi nájde aj niekoľko exkluzívnych festivalových predpremiér,“ uviedol Konečný.

Hlavná súťaž Meeting Point Europe prináša súbor európskych filmov, z ktorých si svojho favorita okrem divákov bude vyberať aj odborná porota, zložená z filmových kritikov a členov Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI. Cinematik.doc je súťaž slovenských celovečerných dokumentov, ktoré mali premiéru počas uplynulého roka, často sa však predstavujú divákom po prvý raz až priamo na festivale.

Prečítajte si tiež

Nevšedné zážitky

V sekciách Cesty slávy a Výber umeleckého riaditeľa sa už tradične stretnú viaceré slovenské premiéry. Mnohé z filmov už prídu ovenčené cenami z prestížnych festivalov Sundance, San Sebastián, Locarno, Berlinale, Cannes či Benátky.

Cinematik prinesie retrospektívu francúzsko-bosnianskej filmárky, scenáristky a producentky Lucile Hadžihalilović. „Ani jeden z jej filmov ešte slovenskí diváci nemali možnosť vidieť v koncepčnej profilovej sekcii,“ doplnil Konečný. Nevšedné zážitky podľa neho sľubuje aj jedinečná nočná sekcia Za hranicou kultu.

Spojivom jej titulov bude tento raz ústredná téma rodiny – neraz dysfunkčnej, bizarnej, pokrivenej, ale napriek tomu vždy nesmierne dôležitej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM