Správy

Priebežné VÝSLEDKY v Senici: Počet pozitívnych prípadov stúpa

Mesto Senica zverejnilo priebežné výsledky. Otestovaných je už 9-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Priebežné VÝSLEDKY v Senici: Počet pozitívnych prípadov stúpa
14
Galéria
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

V meste Senica bolo v podvečer otestovaných približne 9 000 ľudí a približne jedno percento z nich malo pozitívny test na ochorenie COVID-19.Informáciu potvrdila hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Boli aj problémy

Mesto sa prípravám na testovanie začalo venovať okamžite, ako o ňom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). „V samosprávach máme skúsenosti s voľbami, a preto vieme, akým spôsobom si máme miesta zabezpečiť. Len sme nevedeli, čo všetko máme zabezpečiť. Keďže táto istota nebola, tak sme si zabezpečovali takmer všetko. Najväčším problémom boli neustále zmeny, ktoré prichádzali. Problémom bolo aj zabezpečenie pracovníkov. Tri dni pred celoplošným testovaním sa napríklad trikrát menil druh zmluvy, ktorý máme uzatvorený s administratívnymi pracovníkmi, a takisto kolovala informácia, že nebudú ochranné odevy pre administratívnych pracovníkov, tak sme si ich zabezpečili sami,“ uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Zháňali aj zdravotníkov

Samospráva si aktívne zháňala okrem dobrovoľníkov aj zdravotnícky personál.

„Na naše výzvy reagovali občania okamžite, keďže celoštátny systém nefungoval. Po jeho spustení sme ich presmerovali na ozbrojené sily. Keď sme zverejnili, že máme nízku obsadenosť na pozíciu zdravotníkov, prihlásili sa ďalší,“ informoval Džačovský.

Viaceré miesta sa aj v Senici otvorili v sobotu (31. 10.) s oneskorením, respektíve v provizórnom režime.

„Keďže na niektorých miestach bol iba jeden zdravotník, bola rýchlosť vybavenia výrazne nižšia. Postupne sa podarilo doplniť zdravotníkov a išli sme v štandardnom režime. Osobne som si prešiel odberné miesta a s mestskou políciou sme občanom oznamovali, ako dlho budú čakať. Aj na základe týchto informácií sa viacerí rozhodli prísť neskôr, čo sa ukázalo ako správne rozhodnutie,“ doplnil primátor.

Bez čakania

Od soboty večera už na jednotlivých miestach dokázali ľudí testovať v podstate bez čakania. „Vieme, že presnosť testov nie je 100-percentná, a tak je možné, že pozitívnych ľudí na nový koronavírus je v meste viac. Verím však, že aj takýmto testovaním sa podarí znížiť naplnenosť nemocníc a testovanie bolo na prospech veci,“ vyjadril sa senický primátor.

Vyzdvihol predovšetkým pomoc samotných občanov. „Keď sme boli v núdzi a krízovej situácii, poskytli pomocnú ruku. Kamkoľvek som sa obrátil a požiadal o pomoc, nestretol som sa s negatívnym prístupom. S takouto pozitívnou pomocou pre mesto som sa ešte nestretol,“ zakončil Džačovský.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM