Rôzne Správy

Primátor avizuje tri verejné architektonické súťaže: Tieto miesta budú krajšie

Svoj výzor a funkciu zmení priestor pri synagóge, pribudne nová mestská športová hala a stavať sa bude aj v Kočišskom.

Ilustračný obrázok k článku Primátor avizuje tri verejné architektonické súťaže: Tieto miesta budú krajšie
Zdroj: TASR

Tri verejné architektonické súťaže by mali v tomto roku čakať mesto Trnava. Primátor Peter Bročka na svojom profile na sociálnej sieti avizuje, že nezastavaný priestor pri Synagóge – Centre súčasného umenia bude nadväzovať na tradíciu barokových záhrad. Lokalita je v susedstve komplexu budov bývalej Trnavskej univerzity, ktorý je postavený v tomto stavebnom slohu.

V rámci projektu vznikne nové pešie prepojenie medzi Haulíkovou ulicou a Ulicou M. Sch. Trnavského cez dvor Domu hudby. „Keďže ide o pozemky v majetku mesta aj kraja, riešime toto zadanie v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom. Do budúcnosti uvažujeme aj s odstránením oplotenia medzi synagógou a barokovou záhradou, ktorá tak môže slúžiť aj ako výstavný priestor. Súťaž spúšťame v júni,“ napísal Bročka.

Na mieste dosluhujúcej športovej haly na Rybníkovej ulici by podľa primátora malo vyrásť moderné športovisko regionálneho významu.

Dôraz bude kladený na inovatívne a ekologické riešenia. Pôjde o priestor pre hádzanú, basketbal, futbal a florbal s normovanou výškou pre medzinárodné zápasy. Hlavná hracia plocha bude doplnená o ďalšiu univerzálnu tréningovú plochu, univerzálnu telocvičňu pre bojové športy a gymnastiku, zázemie. „Hlavná hala musí byť využiteľná nielen pre účely športu, ale aj na koncerty a rôzne kultúrno – spoločenské podujatia. Jej súčasťou musia byť aj VIP priestory a priestory pre televízne prenosy. Súťaž spúšťame v júli,“ informoval primátor Trnavy.

V prípade Kočišského by mala byť súťaž vypísaná v septembri. V zóne má vzniknúť moderné zelené mesto s kompletným zázemím, uvoľnenejšou zástavbou rodinných domov, menšími bytovými domami (tzv. viladomami), občianskou vybavenosťou a veľkými parkovými plochami verejnej rekreačnej zelene. V časti tejto lokality má pretekať potok Parna, obnovený do prírodného koryta. Na samotný tok má radnica už spracovanú štúdiu od špecialistov a táto štúdia bude súčasťou súťažných podmienok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM