Samospráva

Pripomenuli sme si Svetový deň predčasniatok: Krajské pamiatky žiarili na purpurovo

V Trnavskom samosprávnom kraji mestá Trnava a Holíč podporili Svetový deň predčasne narodených detí a na znak solidarity rozsvietili svoje dominanty na purpurovo.

Ilustračný obrázok k článku Pripomenuli sme si Svetový deň predčasniatok: Krajské pamiatky žiarili na purpurovo
3
Galéria
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: Mesto Trnava

Pripojili sa tak k ďalším deviatim mestám na Slovensku. V Trnave bola radnica rozžiarená v tomto odtieni od piatka 15. do nedele 17. novembra.

„Na Slovensku vzrástol za ostatných pätnásť rokov počet predčasne narodených detí takmer o tretinu,“ uviedla predsedníčka občianskeho združenia Malíček, ktoré sa venuje predčasne narodeným deťom a ich rodinám, Ľubica Kaiserová.

„Ročne sa u nás narodí zhruba 55 000 detí, pričom každé jedenáste príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. Predčasniatka predstavujú v Európe najväčšiu skupinu detských pacientov. Dlhodobé zdravotné následky sa u týchto detí vyskytujú desaťkrát častejšie než u donosených novorodencov,“ doplnila Kaiserová.

Spolu s radnicou v Trnave a Holíčskym zámkom sa na purpurovo rozsvietili dominanty ďalších miest Slovenska:

Nová budova Slovenského národného divadla v Bratislave, Dóm sv. Alžbety a súsošie Immaculata v Košiciach, Mestská radnica a Vodárenská veža v Prešove, Hodinová veža v Banskej Bystrici, Divadelné námestie v Martine, Mestský úrad a Kino Mier v Nových Zámkoch, Chrenovský most a Divadlo A. Bagara v Nitre, Mestská radnica v Bardejove a Budatínsky hrad v Žiline.

Vo svete na purpurovo žiarili aj Eiffelova veža v Paríži, budova Opery v Sydney, Niagarské vodopády a ďalšie.

Foto: Ilustračné

Trnavská radnica zažiarila na purpurovo
3
Galéria
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM