Rastislav Búgel Rôzne

Protest učiteľov zasiahol aj Trnavu: Žiaci sú doma, v škole ostalo len vedenie a zopár pedagógov!

Avizovaný štrajk učiteľov dnes zatvoril množstvo škôl na celom Slovensku. K protestu sa pridali aj učitelia z Trnavy. Viacero škôl v našom kraji svoje brány ráno neotvorilo.

Ilustračný obrázok k článku Protest učiteľov zasiahol aj Trnavu: Žiaci sú doma, v škole ostalo len vedenie a zopár pedagógov!
Zdroj: Dnes24.sk

Jedna škola v Trnave a ďalších najmenej 14 základných, stredných a materských škôl na území Trnavského kraja sa pripojilo k dnešnému protestu učiteľov. Najviac, päť škôl, je zo Senice, dve zo Skalice. Zapojili sa aj učitelia z Veľkých Kostolian, Šamorína, Šaštína-Stráží, Hviezdoslavova, Borského Mikuláša a Bojničiek.

Školy sú zväčša zatvorené, podporujú tak požiadavky Slovenskej komory učiteľov, ktorá žiada zvýšenie platov o 140 eur od budúceho roka a o ďalších 90 eur od januára 2017 a o 400 miliónov eur viac na vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Na Gymnázium Angely Merici v Trnave dostali študenti na dnes riaditeľské voľno. Učitelia podľa slov zástupkyne riaditeľa Kataríny Tomašovičovej oznámili, že idú darovať krv alebo na lekárske vyšetrenie. Niekoľkí, ktorí sa z 38-členného kolektívu k protestu nepridali, sú v škole spolu s vedením gymnázia.

Žiaci ostali doma

Riaditeľské voľno udelil žiakom aj riaditeľ Gymnázia Ladislava Novomeského v Senici Pavel Otépka. Z 36 pedagógov sa do protestu nezapojili iba dvaja. Ostatní išli k lekárovi a darovať krv, o čom by mali priniesť podľa jeho slov potvrdenie. „Pri takomto počte oznámení o neprítomnosti som nebol schopný zabezpečiť riadne vyučovanie, tak sú žiaci doma,“ povedal Otépka.

Polovica pedagógov

Zapojenie zamestnancov Materskej školy (MŠ) na Hviezdoslavovej ulici v Skalici je skôr symbolické. Povedala to pracovníčka predškolského zariadenia a predsedníčka odborov pre MŠ v Skalici Petronela Bradáčová. Deti dnes prišli do škôlky ako zvyčajne, tri učiteľky, čo je polovica pedagogického zboru, absolvujú v priebehu dňa lekárske vyšetrenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM