Zuzana Vajayová Rôzne

Psy zostanú s náhubkami i naďalej

Trnavský poslanecký zbor nepristúpil na protest prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o niektorých podmienkach držania psov na území mesta a trvá na znení, ktoré prijal vlani v júni.

Prokurátor namietal, že mesto vydalo nariadenia pre majiteľov psov nad rámec zákona. Zastupiteľstvo dnes rozhodlo, že predmetné VZN meniť nebude a i naďalej budú majitelia psov povinní nasadzovať všetkým psom náhubky. „Je možné obrátiť sa v danej veci na súd,“ povedal pre TASR hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Podľa názoru Okresnej prokuratúry Trnava VZN č. 364 z roku 2010 upravuje také povinnosti osôb, ktoré nie sú zákonom upravené, povinnosť nasadiť náhubok psovi sa v zmysle zákona vzťahuje len na psa evidovaného ako nebezpečný pes. Obec nie je oprávnená uložiť túto povinnosť držiteľovi psa, ktorý nie je takto evidovaný. Taktiež povinnosť nasadiť náhubok psovi podľa plemena psa je bez opory v zákone, nakoľko pojem nebezpečný pes definovaný v zmysle zákona sa nevzťahuje na žiadne plemeno, ale vždy na konkrétneho jedinca.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM