Samospráva

Rekonštrukcia Námestia SNP: Trnava spustila verejnú súťaž, hľadá realizátora

Trnavské Námestie SNP zmení vzhľad. Mesto aktuálne hľadá realizátora veľkej rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Námestia SNP: Trnava spustila verejnú súťaž, hľadá realizátora
8
Galéria

Mesto Trnava spustilo verejnú súťaž na realizátora dlho očakávanej rekonštrukcie Námestia SNP. Obnoví sa jeho celkový vzhľad, dôležitým momentom bude zmena polohy pamätníka osloboditeľov, ktorý otočia o 90 stupňov. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová. Vynaložené prostriedky mesto predpokladá vo výške 2,8 milióna eur.

Čo sa zmení?

Námestie, do ktorého ústi Hlavná ulica, je dlhodobo v kritickom stave a podlieha materiálovej i spoločenskej degradácii. V rámci rekonštrukcie dostane nové spevnené povrchy vrátane opráv unikátneho betónového mostného prekrytia Trnávky, obnovia sa inžinierske siete a pribudne nová zeleň. Na miesto pôvodneho barokoveho mosta preložia sochy Panny Marie a sv. Jozefa.

„V rámci nového dopravného riešenia uzatvoríme prejazd z Rázusovej na Andreja Žarnova popri evanjelickom kostole a vytvorí sa tam pešia zóna. Vďaka tomu sa utlmí doprava a posilní bezpečný a bezbariérový charakter lokality pre peších. Na tieto úpravy následne nadviaže projekt cyklotrasy na Ulici A. Žarnova,“ upozornila hovorkyňa.

Prečítajte si tiež

Jeden a pol roka

Architektonický návrh je návratom k pôvodnej podobe námestia z 20. rokov minulého storočia z dielne českého architekta Josefa Mareka. Mesto aktuálne rekonštruuje aj susediaci Ružový park za 2,7 milióna eur, po zrekonštruovaní oboch projektov bude mať Trnava podľa Majtánovej dva nové atraktívne verejné priestory pre domácich aj návštevníkov mesta.

„Po úspešnom vysúťažení dodávateľa stavby sa môže obnova námestia začať na budúci rok. Pri optimistickom variante, že všetko pôjde, ako má, odhadujeme dobu realizácie na jeden a pol roka. Z toho vyplýva, že najskorší možný termín ukončenia stavby je do konca roka 2023,“ doplnil Peter Purdeš z odboru územného rozvoja a koncepcií trnavskej radnice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Návrh obnovy Námestia SNP v Trnave
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM