Dominika Handzušová Iné športy

Rekordná účasť na Majcichovskej desiatke: Pozrite si výsledky pretekov

Na štart jubilejnej edície pretekov sa postavilo až 369 desiatkárov, z ktorých do cieľa nedobehli len traja. Kto bol najrýchlejší a stal sa absolútnym víťazom?

Ilustračný obrázok k článku Rekordná účasť na Majcichovskej desiatke: Pozrite si výsledky pretekov
Zdroj: Dnes24.sk

Dvaja víťazi hlavných kategórií – v behu žien a behu mužov – si symbolicky siahli na veľký putovný pohár. Ten do Majcichova priniesol v roku 2011 prvý československý a európsky kozmonaut Vladimír Remek.

Mohli by sa vrátiť k časom pod pol hodinu

Čestným štartérom bol bývalý popredný reprezentant Česloslovenska Jozef Lenčéš. V roku 1982 vyhral desaťkilometrové preteky vedúce ulicami Majcichova v čase 29:41 min. Na beh sa tak vrátil po tridsiatich troch rokoch. „Odvtedy miestni organizátori urobili výrazný kvalitatívny posun, hoci aj za našich mladých čias to bol v tejto obci pri Trnave široko-ďaleko známy atletický sviatok. Teraz je už k dispozícii elektronický časomer so svetelnou tabuľou a ďalšie technické vymoženosti. Tie posunuli Majcichovskú desiatku na horné poschodia slovenského bežeckého domu,“ pochválil organizátorov ambasádor 25. ročníka Majcichovskej desiatky, Jozef Lenčéš.

Ohodnotil tiež kvality čelnej dvojice Vitko - Šarkan v nie práve najpriaznivejšom počasí. "V mojej atletickej ére sme mali takýchto cestných zápolení na Slovensku iba niekoľko, no silné čelo pelotónov bývalo oveľa početnejšie. Ak by najbližšie prišlo do Majcichova ešte zopár špičkových vytrvalcov, dala by sa tu atakovať aj tridsaťminútová hranica,“ myslí si Lenčéš.

Víťazná premiéra

Absolútnymi víťazmi medzinárodného cestného behu sa stali poprední slovenskí atléti Juraj Vitko a Nikola Čorbová. Vitko sa Majcichovskej desiatky zúčastnil vôbec po prvý raz. „Páčila sa mi rýchla trať, výborné zorganizovanie pretekov aj skvelí diváci. S kamarátom Braňom Šarkanom, ktorý tu vyhral vlani, sme sa dohodli na spolupráci. Škoda len, že na jednom z úsekov nás pribrzdil silnejší protivietor,“ vyjadril sa po pretekoch víťaz.

"Pri početnejšej skupine na čele pelotónu sa na tamojšej rovinatej trati s oficiálnym certifikátom dajú zabehnúť kvalitné časy,“ súhlasí Vitko s Lenčéšom.

Aj v prípade Nikoly Čorbovej šlo o majcichovský debut. Usporiadatelia na ňu urobili dobrý dojem: "Klobúk dole pred nimi. Okrem finančných odmien a originálnych suvenírov nás milo prekvapila i pretekárska tombola s vyše sto tridsiatimi vecnými cenami. Teším sa z nového osobného rekordu v cestnej desiatke. O rok sa sem rada vrátim za obhajobou prvenstva.“

Absolútne poradie mužov (311 št.):

1. Juraj Vitko (JM Demolex Bardejov) 32:15 min,
2. Branislav Šarkan (MKŠS-AK Kysucké Nové Mesto) 32:29,
3. René Valent (portál Beháme.sk) 34:21,
4. Michal Puškár (AŠK Slávia Trnava) 34:24,
5. Lukáš Záhorec (AŠK Slávia Trnava) 34:28,
6. Boris Kotman (TJ Dynamo Dolný Kubín) 34:37.

Absolútne poradie žien (58 št.):

1. Nikola Čorbová (Sportdiag team Senec) 35:12 min,
2. Zuzana Durcová (TJ Spartak Myjava) 38:51,
3. Katarína Drahovská (ŠBR Piešťany) 40:33,
4. Soňa Krnáčová (BK Pyxida Čierne Kľačany) 41:58,
5. Blažena Kocúriková (ŠK Jablonica) 42:12,
6. Jitka Hudáková (Ďurikam Team Trenčín) 42:40.

Foto: Marta Országhová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM