Dominika Handzušová Správy

Rok Ľudovíta Štúra s množstvom podujatí: Na fare v Hlbokom otvoria pamätnú izbu

Kultúrne organizácie v našom kraji si na Rok Ľudovíta Štúra pripravili viac ako päťdesiat podujatí. Ako si Štúra uctí knižnica Juraja Fándlyho a čo si pripravia trnavskí stredoškoláci?

Ilustračný obrázok k článku Rok Ľudovíta Štúra s množstvom podujatí: Na fare v Hlbokom otvoria pamätnú izbu
Zdroj: TASR

K hlavným podujatiam Roku Ľudovíta Štúra v Trnavskom samosprávnom kraji bude patriť otvorenie novej expozície v pamätnej izbe na fare v obci Hlboké. V roku 1843 sa tu Ľudovít Štúr spoločne s M. M. Hodžom a J. M. Hurbanom uzniesli na uzákonení spisovnej slovenčiny. Uskutoční sa na konci septembra spoločne s uvedením knihy Evy Fordinálovej Vzťah Jána Hollého a Ľudovíta Štúra a odborným seminárom Štúrovci a Záhorie.

Spoluorganizátorom je Záhorské múzeum v Skalici. Kultúrne organizácie Trnavského kraja pripravili na Rok Ľudovíta Štúra dovedna viac ako päť desiatok podujatí, ktoré sa od februára do novembra uskutočnia vo všetkých siedmich okresoch regiónu.

Medzi podujatiami v našom kraji dominuje konferencia s názvom Miesto Trnavy v procese národného obrodenia v 18. a 19. storočí. Uskutočniť by sa mala v októbri.

Súťaže a exkurzie v knižnici

Záhorská knižnica v Senici prispela do kalendára podujatí výstavou o živote a diele Ľ. Štúra, októbrovým odborným seminárom Ľudovít Štúr a štúrovci v súradniciach dejín Záhoria, ktorý sa uskutoční v Dome kultúry v Skalici a participuje na ňom aj senická Záhorská galéria Jána Mudrocha. Spolu organizujú tiež sympózium Ľudovít Štúr vo výtvarnom umení.

Trnavská Knižnica Juraja Fándlyho má v pláne literárnu exkurziu pre deti i dospelých Po stopách Ľ. Štúra na trase Modra-Devín-Bratislava, Literárny salón Trnava 2015 – celoslovenskú súťaž vo vlastnej tvorbe pre začínajúcich autorov, venovanú 200. výročiu narodenia Ľ. Štúra a tiež literárnu súťaž pre detských autorov.

Vlastivedné múzeum v Hlohovci sa zameria na Historické a súčasné exlibrisy štúrovcov, výstava bude v októbri.

Trnavská súťaž v tvorbe prezentácií

Samostatné podujatia pripravujú stredné školy, medzi inými Stredná odborná škola automobilová v Trnave súťaž v tvorbe power pointov Ľudovít Štúr – osobnosť našich dejín, študenti Strednej odbornej školy v Holíči majú v auguste v programe výstup na Kriváň ako pripomenutie výstupu Štúra a ďalších účastníkov tzv. národných vychádzok zo 16. augusta 1841 a študenti Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch sa budú počas tohto školského roka venovať projektu 200 rozličných informácií k poznaniu osobnosti Ľ. Štúra – 200 lupeňov jedného kvetu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM