Rastislav Búgel Samospráva

Rozhodovanie o nakladaní s majetkom mesta: Majetková komisia má netradične silné postavenie

Netradične silné postavenie majetkovej komisie mestského zastupiteľstva (MsZ) pri rozhodovaní o nakladaní s majetkom mesta konštatuje Správa z auditu transparentnosti procesu riadenia samosprávy mesta Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodovanie o nakladaní s majetkom mesta:  Majetková komisia má netradične silné postavenie
Zdroj: TASR

Vypracovala ju spoločnosť Transparency International Slovensko (TIS) a konštatuje v nej, že v tejto oblasti je ešte priestor na skvalitnenie.

Štandardné podmienky predaja

Podmienky predaja a prenájmu nehnuteľného majetku mesta sú podľa TIS v Trnave na slovenské pomery štandardné. Postup pri prerokúvaní jednotlivých zámerov vedie cez príslušné odbory na radnici, cez majetkovú komisiu až po mestskú radu a mestské zastupiteľstvo. „V tomto reťazci posudzovateľov však nie sú – po formálnej stránke – zahrnuté príslušné výbory mestských častí, ktoré nezriedka najlepšie poznajú stav na tvári miesta. Konzultácie na teritoriálnom princípe, t.j. s poslancami príslušného výboru sa dejú len príležitostne, keď ide o ‚zásadné riešenia‘,“ konštatuje TIS v správe, ktorou sa má zastupiteľstvo zaoberať na svojej novembrovej schôdzi. Mieru ‚zásadnosti‘ však v Trnave už nestanovuje žiadny dokument a rovnako nie je určené ani to, kto o ‚zásadnosti‘ rozhoduje.

Silné postavenie komisie

Špecifikom mesta Trnava je silné neformálne postavenie majetkovej komisie ako poradného orgánu zastupiteľstva. Komisia je zložená len z poslancov, nie je v nej na rozdiel od ostatných komisií žiadny zástupca občanov a rokovala doteraz vždy zásadne neverejne. Pred schôdzou samotného mestského zastupiteľstva posudzuje žiadosti o odpredaj, vymedzuje podmienky obchodných verejných súťaží a je vyhlasovateľom, posudzovateľom a realizátorom návrhov v súťažiach s právom odmietnuť všetky návrhy. „Má tiež právo schváliť úhradu kúpnej ceny na viacero splátok, určuje výšku zálohy, posudzuje žiadosti o priamy odpredaj a zostavuje k tomu stanoviská pre MsZ, nariaďuje vinkuláciu vkladu, resp. povinnosť otvoriť akreditív v prospech mesta a podobne,“ uvádza sa v správe o protikorupčnom audite na trnavskej radnici. Financovala ho Nadácia Zastavme korupciu, ktorej jedným zo zakladateľov je trnavský rodák Miroslav Trnka. TIS posudzovala 17 kľúčových oblastí správy mesta, konštatovala, že Trnava sa v rámci Slovenska pohybuje v transparentnosti na úrovni priemeru, avšak v porovnaní s podobnými mestami zaostáva. TIS hodnotila stav ku koncu prvého štvrťroka 2015, teda k začiatku tohto volebného obdobia.

Veľký záujem

O zastúpenie v majetkovej komisii majú poslanecké kluby spomedzi všetkých komisií najväčší záujem, rovnako ako aj o zastúpenie v mestskej rade. Aktuálne nominovali politické strany do komisie v tomto volebnom období dvoch predchádzajúcich primátorov – Štefana Bošnáka a Vladimíra Butka (KDH), bývalých viceprimátorov Bystríka Stanka (Smer-SD) a Jozefa Pobieckého (SDKÚ). Predsedom je súčasný viceprimátor Tibor Pekarčík (Lepšia Trnava), členmi ďalší štyria poslanci. Býva skôr výnimkou, že by poslanecký zbor neodhlasoval to, čo majetková komisia odporučí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM