BTW Kultúra Správy

Rytiersky festival Rotenstein prehral bitku s koronou, ale vracia úder!

Historické súboje rytierov prebehli v záhradách trnavského múzea a v online prostredí. Opakovať sa majú každý víkend.

Ilustračný obrázok k článku Rytiersky festival Rotenstein prehral bitku s koronou, ale vracia úder!
8
Galéria
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 13. júna sa Rotenstein vrátil v podobe rytierskeho turnaja na koňoch. Zábava v stredovekom štýle prebiehala v nádherných priestoroch záhrad Západoslovenského múzea. Múzeum spolu s Trnavským samosprávnym krajom a Mestom Trnava sa stalo festivalovým partnerom.

Nový formát Rotensteinu, ktorý sa v predchádzajúcich štyroch sezónach konal v historickom prostredí zámku v Holíči, mohli naživo sledovať tí, ktorí pred časom reagovali na výzvu finančne prispieť. Cieľom bolo dostať podujatie aspoň prostredníctvom živého internetového vysielania medzi ľudí.

„Máte možnosť vidieť ako sa šľachta zabávala na stredoveký štýl v disciplínach tjost, krúžky či záhadne znejúci rennen. Vznešené princezné a udatní rytieri si takúto významnú udalosť nenechajú ujsť a už teraz chystajú svoje brokátové šaty a vyblýskané zbroje,“ sľubovala usporiadateľská agentúra Hector. Svoj sľub do bodky naplnili.

Podujatie zvyknuté na návštevnosť cca 8000 ľudí tentoraz prinieslo program kombinovaný so živými vstupmi s rytiermi i princeznami pre obmedzený počet návštevníkov. Búrlivé reakcie publika a smiech však svedčili o tom, že deti aj dospelí sa bavili skutočne kráľovsky. Nechýbali dobové stánky s občerstvením, kolotoč alebo „tlačová beseda“ a fotenie sa s rytiermi.

Novinka!

Usporiadatelia pripravili pre fanúšikov historickej zábavy prekvapenie. Spoluorganizátor akcie Ján Novák zo Správy kultúrnych a športových zariadení Trnava potvrdil, že rytierske súboje sa tento rok neobmedzia na jednorazovú udalosť. „Odteraz sa záujemcovia môžu každú sobotu a nedeľu o 16:00 pripojiť ku kráľovskému dvoru, udatným rytierom a vznešeným princeznám rytierskeho turnaja. O 14:30 Stráže, ktoré budú vítať všetkých návštevníkov, však otvoria záhradné brány už o 14:30,“ upresnil.

So vstupenkou v hodnote 7 € získava každý návštevník aj vstupenku do Západoslovenské­ho múzea.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM