Dominika Handzušová Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Trnavy si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Trnavčania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, netreba za ňou chodiť priďaleko z mesta. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Trnavy si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania, čo dobre vedia aj Trnavčania.

Rastie aj v okolí Trnavy

Pochúťku, ktorá posilní imunitu, chodí každý rok zbierať aj Šúrovčanka Petra. „Keďže to máme blízko do Hlohovca, chodíme do Pánskej záhrady. Ani neviem, kde pri Trnave ho možno nájsť, ale vzhľadom na to kde rastie by som to tipovala na miesta pri Karpatoch,“ myslí si Petra. Najradšej má cesnak len tak surový na chlieb, ale robí z neho aj pesto. „Výborné je potom s cestovinami, alebo na hrianku, mizne nám vždy veľmi rýchlo,“ rozosmiala sa Petra. Pre vás, ktorým sú Karpaty priďaleko a bližšie máte práve Hlohovec, tipy sledujte v tomto článku.

„Rastie na Prekážke, medzi Naháčom a Trstínom je parkovisko a tam je ho neúrekom,“ povedala Trnavčanka Michaela. S Dolnou Krupou súvisí aj ďalší tip, cesnak podľa Martina rastie aj na poli pri zámockom parku.

Zaručený tip nám poskytol aj Pablo: „Z Horných Orešian treba prejsť popri priehrade smerom na Majdan. Auto sa dá odparkovať na parkovisku a pešo smerom do hory na rybáreň. Sú tam priam až obrovské polia plné medvedieho cesnaku.“

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Keď sa rozhodnete kuchtiť s medvedím cesnakom, buďte opatrní. Znižuje krvný tlak, takže to s jeho konzumáciou netreba ani preháňať. Pri zbieraní si ho tiež ľahko môžete zameniť s jedovatou konvalinkou. Tá je totiž jedovatá. „Medvedí cesnak cítiť po cesnaku, ak si teda niekto nie je istý, treba privoňať, listy trochu premnúť v prstoch,“ poradil Marián, ktorého mama si v minulosti nasadila do záhrady na temnejšie miesto pod stromy cibulky cesnaku a tak im rastie aj doma.

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM