Monika Hanigovská Rôzne

Skalica ukrýva mnohé tajomstvá: Kráľovské mesto láka na skvelé zážitky, FOTO

Ešte nemáte plány na víkend? Rozbaľte si náš lákavý tip na výlet. Nudiť sa rozhodne nebudete!

Ilustračný obrázok k článku Skalica ukrýva mnohé tajomstvá: Kráľovské mesto láka na skvelé zážitky, FOTO
42
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Víkend je tu! Využite ho naplno. Trnavčania si môžu skočiť na kúpalisko Castiglione, pričom letnú sezónu mesto nedávno odštartovalo i v Kamenáči.

Počasie však praje výletom. Chcete sa príjemne schladiť, dozvedieť sa niečo viac o našej histórii a obdivovať krásne stavby i okolitú prírodu?

Spoznajte Skalicu. Toto slobodné kráľovské mesto ponúka toho viac než dosť! Naša redakcia si obula tenisky a vybrala sa za vás preskúmať tamojší terén.

Veľké plus

Prijmite pozvanie na výlet do skalických ulíc, no ešte predtým si pozrite lokalitu očami turistu a objavte „mestské vychytávky“.

  • Skalica má množstvo pamiatok a všetky nájdete v centre a blízkom okolí. Milovníkom výletov tak zaručene nič neunikne.
  • v prípade, ak zablúdite, nebojte sa opýtať Skaličanov. Tí s radosťou nasmerujú turistu správnym smerom.
  • vrásky na čele nespôsobí ani parkovanie. Auto bez problémov necháte v centre alebo v niektorej z bočných uličiek.
  • výlet odporúčame i v horúcom počasí. Množstvo pamiatok ponúka v útrobách príjemné schladenie. Prechádza v centre je taktiež osviežujúca, nakoľko niektoré ulice lemujú košaté koruny stromov, ktoré vytvárajú príjemnú chladivú oázu.
  • v Turistickej informačnej kancelárii (TIK Skalica) odporúčame zakúpiť tzv. turistický pas. Užijete si 12 pamiatok s odborným výkladom.

TIK Skalica je otvorená aj cez víkend – v čase od 10.00 do 18.00 hodiny. Dospelí zaplatia 4,50 eura, deti (6–12 rokov), seniori, ZŤP ho majú za 1,50 eura, pričom deti do 6 rokov neplatia nič, turistický pas majú zdarma. Je vo forme mapy a poteší vyznačenými lákadlami.

Na svoje si prídu aj kávičkári, milovníci cukroviniek a rýchleho občerstvenia. Prečo? Nájdete tu roztrúsené kaviarničky a cukrárne, ktoré nejedného „cezpoľného“ potešia svojou cenou.

V Trnave by sme za takúto kávu a sladký dezert zaplatili viac, služby v Skalici boli počas našej návštevy o čosi lacnejšie.

Dom kultúry a výhľad

Zahájiť spoznávanie môžete rovno v sídle TIK Skalica. Nachádza sa totiž v Dome kultúry. Táto stavba zaujme už z veľkej diaľky. Projekt architekta Dušana Jurkoviča z roku 1905 priam ťahá oči. Je málo pravdepodobné, že stavbu prehliadnete.

V časti prvého poschodia sa nachádza stála expozícia Záhorského múzea a galéria Júliusa Koreszku. Hneď oproti tejto stavby sa týči Farský kostol sv. Michala Archanjela a veža kostola.

Veža ponúka krásny výhľad. Celá Skalica sa tak pred návštevníkom ocitne ako na dlani! Užijete si odbornú prednášku a vŕzgajúci zvuk 126-tich schodov, ktoré musíte prekonať.

Aktuálne a zaujímavé správy z nášho mesta a okolia:

Krásne chrámy

Mysleli ste si, že Trnavčanov nemôžu tamojšie kostoly prekvapiť? Mýlite sa. Malý Rím sa hrdí veľkým počtom sakrálnych stavieb, Skalica však v tomto smere vôbec nezaostáva. Na pomerne malej ploche nájdeme dokopy 6 väčších kostolov, 4 kláštory a 9 menších sakrálnych stavieb. Je to málo?

Určite nevynechajte monumentálny jezuitský Kostol sv. Františka Xaverského. Je majetkom mesta a neslúžia sa v ňom omše.

V roku 2011 prešiel úplnou rekonštrukciou. Pochváliť sa môže unikátnou akustikou, ktorá je najlepšia v strednej Európe – aj preto sa v ňom odohrávajú koncerty.

Zaostrili sme na trnavské kúpaliská

Výklad v kreslách

Na návštevníkov tu čakajú pohodlné mäkké kreslá a odborný výklad plný zaujímavostí a smutnejšej histórie. Odvážnejší môžu vstúpiť do krypty pod kostolom. Práve s ňou sa viaže príbeh, ktorý prezrádza niečo viac o dávnych pomeroch.

Od sprievodcu sa dozvedáme, že na tomto mieste jezuiti trestali neposlušné deti. V noci ich mali zatvárať do krypty.

Deti sa naraz ocitli v tme, kde im „spoločnosť“ robili len telá mŕtvych mníchov.

Jezuiti svojich bratov pochovávali naraz, pri väčšom počte, preto si deti v krypte odpykali trest ako z hororu. „Skaličania i preto neznášali jezuitov, iné to boli s františkánmi, zbožňovali ich,“ dozvedáme sa počas prednášky.

Odporúčame vykročiť i do františkánskeho kostola Sedembolestnej Panny Márie a kláštora, no zaujať vás môže i kostol Najsvätejšej Trojice a kláštor milosrdných bratov.

Rotunda, kalvária a mlyn

Neďaleká rotunda sv. Juraja pôsobí priam magickým dojmom. Stojí na malom návrší na okraji mesta.

Nie nadarmo sa zaraďuje medzi najkrajšie románske stavby na Slovensku.

Vo vnútri sa toho toľko nezachovalo, zaujmú však gotické nástenné maľby predstavujúce sv. Juraja, ktorý zápasí s drakom. Celú scenériu podčiarkujú neďaleké gotické mestské hradby a brány.

Nemáte ešte dosť? Hneď oproti kruhovej stavbe sa týči kalvária v klasicistickom štýle. Je to miesto akéhosi pokoja a prekrásneho výhľadu na okolie.

Skúsiť môžete napríklad aj kráľovský okruh po Skalici. Malých aj veľkých zvedavcov čaká hodinová prehliadka na koči s výkladom. Počet osôb na jeden okruh je limitovaný a to počtom maximálne 4 výletníkov. Za neobyčajné spoznávanie pamiatok zaplatíte 30 eur (15 eur sprevádzanie + 15 eur konský povoz).

Ako informuje mesto, objednávku je potrebné uskutočniť minimálne 3 dni vopred v tamojšej informačnej kancelárii. Pozor, prehliadka nie je súčasťou turistického pasu.

Nech sa vyberiete v Skalici akýmkoľvek smerom, vždy zbadáte niečo zaujímavé.

V meste čaká na objaviteľov aj Ľadovňa, mlyn bratov Pilárikových, expozícia kníhtlače či napríklad unikátne námestie trojuholníkového tvaru.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Všetko dôležité zo Slovenska

FOTO: Skalica je veľkým lákadlom
42
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM