Lucia Lauková Kultúra

Skvelá možnosť pre trnavské kapely: Hudobníci budú mať zdieľané SKÚŠOBNE

Trnavskí hudobníci budú môcť chodiť hrávať do zdieľaných skúšobní. Okrem priestorov budú mať k dispozícii aj základný aparát a bicie. Stačí si priniesť vlastné nástroje.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá možnosť pre trnavské kapely: Hudobníci budú mať zdieľané SKÚŠOBNE
Foto: Anton Hrachovský

„Už čoskoro v Kultúrnom dome Kopánka vzniknú pre kapely dve zrekonštruované skúšobne. Menšia bude ideálna pre dvojice či triá, do druhej, veľkej, sa zmestí aj šesťčlenná kapela,“ informuje Zaži v Trnave – Mestské kultúrne stredisko.

Nový projekt by mohol naštartovať lokálnu scénu. Hudobníci si budú môcť skúšobne cez rezervačný systém medzi sebou zdieľať.

Prečítajte si tiež

Vybavenie skúšobní

Zamestnanci kultúrneho strediska sa inšpirovali v talianskom Trente, kde tento koncept zdieľaných priestorov pre hudobníkov funguje a skúšobne sú každý deň obsadené.

"V skúšobniach bude pre kapely k dispozícii základné technické vybavenie ako bicie, basové a gitarové aparáty, a samozrejme základné ozvučenie. Cieľom je, aby muzikanti prišli na nácvik len so svojím nástrojom, všetko ostatné bude k dispozícii,” priblížil vybavenie Juraj Adam, ktorý má projekt skúšobní v mestskom tíme na starosti.

Produkčná miestnosť

Skvelou správou je, že kapely si budú môcť vytvoriť aj vlastnú nahrávku. „U Kubáňa, ako mnohí Trnavčania tento kulturák na Kopánke volajú, vznikne i nová produkčná miestnosť pre songwriterov, producentov či zvukárov. Hudobníci si tu budú môcť vytvoriť aj kvalitnú nahrávku. V produkčnej miestnosti nájdu bohatý výber hudobných nástrojov, zázemie pripravené tak, aby medzi nápadom a jeho realizáciou nestála žiadna technická prekážka,“ uvádza kultúrne stredisko.

"Po diskusiách s muzikantskou komunitou sme dospeli k tomu, že takýto priestor by bol využiteľný napríklad pri finalizácii hudobných projektov. Chceli by sme, aby aj kapely okrajovejších žánrov mali možnosť pracovať na detailoch a vytvoriť väčšiu kvalitu,” dopĺňa Juraj Adam.

Zaži v Trnave spomína aj fakt, že na projekte produkčnej miestnosti spolupracoval i Richard Varkonda, expert na akustiku hudobných štúdií, vďaka čomu bude tento priestor jeden z najlepšie akusticky riešených v Trnave.

"Veríme, že muzikanti sa v Trnave po rozbehnutí skúšobní prihlásia a pridajú trochu nespútanosti na domácu scénu,“ dodáva Juraj Adam. "Možno sa v našom meste nájde i nejaký zaujímavý talent, o ktorom ešte nevieme, lebo tvorí v detskej izbe ako Billie Eilish či Jacob Collier a lepšie podmienky týchto nových priestorov mu pomôžu napredovať.”

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM