Dominika Handzušová Rôzne

Slávnosti piva v Promenáde: Sto druhov piva a majstrovstvá Trnavy v stolnom futbale

Takmer 600-ročnú históriu varenia piva si Trnavčania pripomenú v sobotu 23. augusta oslavou v Promenáde. Na svoju pivnú tradíciu môže byť Trnava hrdá. V pestrom programe podujatia preto veľkú úlohu hrá práve história.

Ilustračný obrázok k článku Slávnosti piva v Promenáde: Sto druhov piva a majstrovstvá Trnavy v stolnom futbale
Zdroj: TASR

V roku 1419 udelil kráľ Žigmund Trnave výsadu variť a predávať pivo. Malý Rím bol jedným z najznámejších miest v hornom Uhorsku, kde sa pivo vyrábalo a predávalo. Nadšenci z OZ Trnavská 13 takmer zabudnutú históriu oživujú na Slávnostiach piva.

Pivné špeciality

Návštevníci si budú môcť vychutnať z bohatej ponuky takmer sto druhov piva z celého Slovenska či Čiech, ale i Dánska, Nemecka, USA a Škótska. Nebudú chýbať pivné syry, praclíky, pivný guláš a ďalšie pivné mňamky. Počas Slávností piva budú prebiehať majstrovstvá Trnavy v stolnom futbale. Hrať sa bude na troch stoloch. Pripravené sú i ďalšie súťaže o pivné ceny a tombola.

Prebiehať bude tradičné hodnotenie najlepšieho pivovaru. Predošlé ročníky vyhral pivovar Sessler. Preto tento známy trnavský pivovar organizuje popri hlavnom programe v Promenáde Deň otvorených dverí. Záujemcovia sa tak môžu pivným busom odviezť do pivovaru s tradíciou siahajúcou do polovice 18. storočia a dozvedieť sa o ňom mnohé zaujímavostí. Sessler však na tri exkurzie spojené s ochutnávkou, o 10:30, 11:30 a 12:30, odporúča urobiť si rezerváciu. V minulom ročníku bol totiž o program veľký záujem. Urobiť tak môžete na info@sessler.sk

Ožije história

V Promenáde si Slávnosti piva užijú aj historické postavy, ktoré majú svoju zásluhu na rozvoji piva v meste. Určite tak budete môcť stretnúť kráľa Žigmunda i richtára, ktorému dal kráľ do rúk varečné výsady. Novinky bude oznamovať trnavský hlásnik a možno nájdete i mnícha s pivom. Po Trnave sa budete môcť previezť na historickom koči.

Program aj pre deti

Slávnosti piva nie sú len pre milovníkov zlatého moku, na svoje si prídu aj abstinenti, ale najmä, nemusíte sa báť o svoje ratolesti. Pripravený je pre ne celodenný program s hrami a hlavolamami. Popoludnie vyplní dvoma vystúpeniami detské divadielko Nezábudka. Povoziť sa budú môcť na tradičnom drevenom kolotoči a prichystané je maľovanie na tvár.

O zábavu dospelých sa postará karikaturista. Atmosféru počas celého dňa spríjemní DJ Slávo Dratva, v poobedných hodinách vystúpenie kapely ÚjeDanka. Vo večerných to bude zoskupenie Romanika. Čerešničkou na torte, či skôr bohatou penovou čiapočkou na pive bude premietanie fotiek z histórie Trnavy a zaujímavé vystúpenie experta na pivo.

Foto: ilustračné.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM