Dominika Handzušová Rôzne

Slovenská rarita: Park Janka Kráľa sa stane obecným chráneným územím

Trnava bude mať ako prvé mesto na Slovensku obecné chránené územie. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí schválili návrh na vyhlásenie oblasti Parku Janka Kráľa za chránené.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská rarita: Park Janka Kráľa sa stane obecným chráneným územím
Foto: Dominika Handzušová

Novelizovaný zákon o ochrane prírody a krajiny umožňuje obciam vyhlásiť lokality za istých podmienok za obecné chránené územie.

Prvé na Slovensku

Na základe návrhu nezávislého poslanca Mateja Lančariča sa bude v Trnave postupne hlasovať o štyroch územiach. Chrániť chce lesopark Kamenný mlyn, park Pri Kalvárii, Sad Antona Bernoláka a Park Janka Kráľa. „Začíname Parkom Janka Kráľa, ktorý má pre Trnavčanov historickú hodnotu. Budeme prví na Slovensku, ktorí využijú túto novú možnosť zákona,“ uviedol na zasadnutí spravodajca tohto návrhu, Ján Žitňanský.

„Sme prvé mesto na Slovensku, ktoré vyhlasuje obecné chránené územie. Možno ho označiť za pilotné VZN a verím, že bude slúžiť ďalším mestám na inšpiráciu,“ poďakoval sa Lančarič všetkým, ktorí hlasovali za návrh. Prakticky teda všetkým svojim kolegom – návrh totiž prešiel so stopercentnou podporou.

Historická cennosť

V parku sú jedny z najstarších stromov a pravdepodobne aj najstaršia alej v meste. Založený bol ešte v 19. storočí. Bude tu platiť zákaz nocovania, obmedzia sa športové a spoločenské podujatia a podobné aktivity. Samozrejmosťou je nemožnosť stavby a inžinierských si­etí.

„Budem sa tešiť, že máme územie, v ktorom nedovolíme, aby sa stalo niečím iným,“ povedal Žitňanský. Podľa jeho slov do parku chodievali oddychovať už naši predkovia. Mali by sme sa snažiť zachovať tradíciu aj pre ďalšie generácie. V parku pritom nebudú len zákazy, parkje potrebné v určitých častiach zrevitalizovať. Mesto sa tak bude musieť postarať o zanedbané plochy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM