Dominika Handzušová Rôzne

Slovenský Parndorf zaujal: One Fashion Outlet vo Voderadoch nominovali na stavbu roka

Outletové centrum dostalo nálepku "slovenský Parndorf". Stavba sa dočkala pozoruhodnej odozvy. One Fashion Outlet Voderady je medzi 23 nominovanými na stavbu roka 2014. Tú vyhlasuje Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva, ABF Slovakia.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský Parndorf zaujal: One Fashion Outlet vo Voderadoch nominovali na stavbu roka
Zdroj: Webnoviny.sk

Na Slovensku máme množstvo krásnych či istým spôsobom unikátnych stavieb. V októbri prebieha hlasovanie o cenu verejnosti, na ktorú je nominovaný aj voderadský One Fashion Outlet. Súťaž je vyhlásená pre všetky stavebné diela – budovy, inžinierske stavby (novostavby, rekonštrukcie, obnovy) – bez ohľadu na štátnu príslušnosť fyzických osôb či krajiny registrácie právnických osôb, to je autorov architektonického riešenia, projektantov, hlavných zhotoviteľov, stavebníkov či developerov.

Rozhodnite o Cene verejnosti

Na stránkach Stavba roka sa hlasuje do 28. októbra prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5. „Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov,“ uvádzajú na svojom webe organizátori súťaže. V 20-ročnej histórii súťaže dávajú organizátori po šiestykrát možnosť hlasovať aj verejnosti.

Jazero dominuje

Ako sme už spomínali, medzi nominované stavby roka patrí aj novostavba outletového centra vo Voderadoch, ktorá sa dostala do užšieho výberu 23 stavieb. Na webe súťaže One Fashion Outlet charakterizujú ako vyšší štandard medzi nákupno-zábavnými centrami. „Pre príjemnú pohodu návštevníkov využíva prírodné materiály, najmä drevo. Odklonil sa od tradičných postupov odvodu dažďových vôd a využíva dažďové vody vybudovaním bio jazera s kaviarňou, na spríjemnenie celého prostredia, v ktorom je,“ opisuje komplex web súťaže. Umelé jazero má podľa neho 5411 m2, ide o dve samostatné vodné plochy prepojené prietokovým kanálom. „Ponad prieplav sú oceľové lávky pre peších. Na jazere je kaviareň. Prístup ku kaviarni je oceľovou lávkou pre peších. Po celej ploche jazera sú vysadené filtračné rastliny,“ opisuje jednu z najkrajších atrakcií celého miesta ďalej web Stavby roka.

Charakteristika stavby

Stavba pôsobí moderne a sviežo. Toto je charakteristika, ktorú ponúka web v galérii nominovaných: „Obchodný areál ohraničuje obojstranná obchodná ulica, prekrytá preskleným zastrešením s prerušovanou sériou otvorených „námestí“ rôznych veľkostí a atmosfér. Vstupy do týchto „ulíc“, ako aj fasády námestí tvoria arkády po celej výške jednopodlažných priečelí. Presklená strecha kopíruje sklon strechy, a tak ešte viac prispieva k dojmu budovy, ktorá prirodzene vyrastá z okolitého terénu. Hlavné fasády, smerujúce do nákupných ulíc, sú väčšinou presklené, nesené subtílnou drevenou konštrukciou. Priečelia obchodov sú doplnené prvkami s drevenými obkladmi, taktiež vchody do jednotlivých prevádzok sú akcentované portálmi so sklenými dvermi. Fasády sú členené na viacero menších častí, ktoré vysúvaním a ustupovaním vytvárajú dojem viacerých budov zoskupených vedľa seba.“

Hlasovať môžete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM