Správy

Solárne panely pomáhajú aj v Trnave: Školy sú už energeticky takmer sebestačné

Trnave sa vyplatila inštalácia fotovoltických panelov na strechy základných škôl. Pribudnúť by mali aj na ďalších budovách.

Ilustračný obrázok k článku Solárne panely pomáhajú aj v Trnave: Školy sú už energeticky takmer sebestačné
Zdroj: Mesto Trnava

„Základné školy v Trnave sú dnes z veľkej časti sebestačné pri výrobe elektrickej energie. Na budovách deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa totiž nachádzajú fotovoltické panely, ktoré výrazne prispeli k zníženiu platieb za elektrinu. Trnave sa takýto krok podaril ako prvému mestu na Slovensku,“ informuje mesto Trnava.

Aká bude návratnosť?

S inštaláciou solárnych panelov na školské budovy sa začalo vlani na jeseň. Už vo februári všetky z nich vyrábali vlastnú elektrinu.

Ako informovalo mesto, dve z nich dokonca vyrobili nadbytok.

„Postupne sa pridávali ďalšie. Okrem základných škôl sú fotovoltikou vybavené ešte dva ďalšie objekty, konkrétne Stredisko sociálnej starostlivosti na Ulici Vladimíra Clementisa a mestská poliklinika,“ dodáva radnica.

Cena fotovoltických panelov bola vyše 860-tisíc eur. Mesto očakáva návratnosť v horizonte troch až štyroch rokov, pričom záleží najmä na cenách energií.

Aj pre ďalšie budovy

„Už po vyše polroku fungovania však čísla ukazujú, že fotovoltika má svoje opodstatnenie. Z dlhodobého pohľadu predstavuje predpokladaná priemerná úspora elektrickej energie v prepočte na jednu školu 67 percent,“ prezraidlo vedenie mesta.

Fotovoltické panely by chcel magistrát inštalovať aj na ďalšie budovy: „Výrazne by takýto systém pomohol napríklad zimnému štadiónu, ktorý už dnes nepriamo ťaží zo spomínaných fotovoltických paneloch na základných školách. Tie totiž dokázali vyrobiť viac elektriny, ako spotrebujú. Prebytok elektriny preto putoval do distribučnej siete a vďaka tomu bola v apríli znížená platba zimného štadióna za elektrinu.“

Okrem zimného štadióna sa podľa radnice v blízkej budúcnosti pripravuje zriadenie fotovoltiky aj na budove Zariadenia pre seniorov v Trnave na T. Vansovej a na obnovenej stavbe skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste: „Na všetkých základných školách sa zároveň zvýšia kapacity fotovoltických panelov na povolené maximá.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM