Júlia Vargová Futbal Šport

Spartak navštívila legenda: Eriksson vyzdvihol dôležitosť mládežníckych trénerov

Trénerská legenda svetového formátu, Sven Göran Eriksson, prijala pozvanie na dvojdňovú návštevu mesta a klubu.

Ilustračný obrázok k článku Spartak navštívila legenda: Eriksson vyzdvihol dôležitosť mládežníckych trénerov
7
Galéria
Zdroj: TASR

Informoval o tom FC Spartak Trnava na svojej stránke. Ako uvádza klub, švédsky svetobežník trénoval štyri národné reprezentácie, vrátane tej anglickej. Počas svojej návštevy si prezrel Štadión Antona Malatinského a besedoval s mládežníckymi trénermi Spartaka.

Hlavný je rešpekt

Futbalový klub Spartak Trnava na svojom webe priniesol exkluzívny rozhovor. V ňom Eriksson zdôraznil, že sa vždy v prvom rade snažil vytvoriť dobrú atmosféru v klube a v kabíne, čo sa dá dosiahnuť jednoduchým spôsobom – rešpektom ku všetkým, ktorí v klube pracujú, od upratovačky, cez kustóda až po trávnikárov.

“To platí rovnako pre Messiho, ako pre náhradníka. Vzájomný rešpekt a úcta sú prvoradé, len vtedy dokáže jeden za druhého potiahnuť na trávniku aj mimo neho a dá sa spoľahnúť na spoluhráča. To platí vo futbale, rovnako ako v živote,“ ozrejmil.

Svetové hviezdy

Podľa slov trénerskej legendy nebolo nič ľahšie, než trénovať hviezdy ako Beckham či Rooney.

"Všetko to boli futbalisti svetovej triedy, ktorí chceli hrať pekný futbal a vyhrávať. Boli to maximálni profesionáli a vedeli, že len tvrdá drina im prinesie úspech,“ opisuje v rozhovore pre FC Spartak Trnava a dodáva, že týchto hráčov museli po tréningu ťahať z ihriska.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Mládežnícki tréneri formujú hráčov

Hoci má Eriksson s mládežníckym futbalom len malé skúsenosti, tvrdí, že: “Mládežnícki tréneri patria k tým najdôležitejším v klube, lebo oni vychovávajú a formujú hráčov od šiestich rokov."

“To, ako ich vychovajú, sa potom v budúcnosti ukáže a klub z toho môže ťažiť pre áčko alebo pri predaji. Nemajú tú výhodu, že si môžu vyberať hotových hráčov, ale musia si ich sami kreovať, a preto si ich prácu veľmi cením,“ dodáva.

Veľké zmeny

Vo futbale sa podľa svetového trénera od čias, kedy začínal, veľa zmenilo. Podľa jeho slov je všetko rýchlejšie, hrá sa vo vysokom tempe, zlepšila sa technika a všetky herné činnosti a zmenil sa i kontakt s médiami.

“Voľakedy chodilo na zápas zopár novinárov, ktorí s nami chodili v autobuse a spali v tom istom hoteli. Keď sa aj niečo vyviedlo, ostalo to všetko medzi nami. To je dnes nemysliteľné,“ poznamenal.

Nenaplnené sny

Hoci má Sven Göran Eriksson za sebou úspešnú kariéru, má sny, ako každý. V prvom rade by si želal dobré zdravie, aby mohol pracovať pri futbale, ktorý je jeho vášňou a napĺňa ho, čo najdlhšie.

“V živote som mal dva trénerské sny. Trénovať Liverpool, lebo to bol odjakživa môj najobľúbenejší klub, a brazílsku reprezentáciu. Ani jeden sa mi zatiaľ nesplnil, takže snívam ďalej…“ dodal pre FC Spartak Trnava.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Sven-Göran Eriksson v Trnave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM