Dominika Handzušová Futbal

Spartak nestačil na Zürich: Švajčiarskym hrdinom Chermiti

V prvom zápase play-off Európskej ligy Spartak Trnava prehral s FC Zürich 1:3. Jediný gól domácich strelil z penalty Ján Vlasko. O všetky tri trefy hostí sa postaral Armine Chermiti.

Ilustračný obrázok k článku Spartak nestačil na Zürich: Švajčiarskym hrdinom Chermiti
Zdroj: TASR

Spartak hral bez opôr Saba a Mikoviča, no s novou ofenzívnou akvizíciou Jendrišekom. V búrlivej atmosfére začali hostia rozprávkovo, keď v 4. minúte po centri z pravej strany „zaspali“ stopéri Spartaka a zle bránený Chermiti prekonal bezmocného Rusova – 0:1.

Spartak sa po inkasovanom góle snažil rýchlo otriasť, ale Chikhaoui takmer druhýkrát prekonal Rusova, brankár Trnavy loptu s námahou vyškriabal na roh. V 13. minúte Cleber pekne prenikol do pokutového územia, zasekol si dvoch obrancov súpera a druhý z nich ho zastavil len za cenu faulu. Nariadenú jedenástku Vlasko spoľahlivo premenil – 1:1.

Gól Andelov nenakopol

Hráči Spartaka však pôsobili nervóznym dojmom a namiesto kombinácie volili nakopávanie lôpt, ktoré neviedli k úspechu. Ďalšiu veľkú šancu tak mali Švajčiari, Rusov opäť vytiahol bravúrny zákrok proti strele Chikhaouiho. V úplnom závere prvého polčasu hostia potrestali nekoncentrovanosť domácej obrany a Chermiti druhýkrát prekonal Rusova – 1:2.

Nádej mohla Spartaku svitnúť v 50. minúte, keď sa Jendrišek rútil sám na Da Costu, no hodil si loptu zbytočne na ľavačku a jeho pokus z uhla gólman Švajčiarov zneškodnil. V 58. minúte Chermiti zavŕšil hetrik a hostia sa definitívne posadili na koňa – 1:3. Boli kombinačnejší, rýchlejší a predovšetkým gólovo efektívni, domáci trpeli absenciou klasického hrotového hráča a do odvety pôjdu s minimálnymi šancami pobiť sa o postup.

Spartak Trnava – FC Zürich 1:3 (1:2)

Góly: 14. Vlasko (z 11 m) – 4., 45.+1 a 58. Chermiti.
Rozhodovali: Trattou – Soteriou, Petrou (všetci Cyp.),
ŽK: Casado, Vlasko – Chermiti, Chiumento, 3840 divákov.

Spartak: Rusov – Janečka, Tóth, Bortel, Čonka – Schranz (72. Špalek), Kuzma, Casado, Cleber (76. Chovanec) – Vlasko (85. Vyskočil) – Jendrišek

Zürich: Da Costa – Koch, Kecojevič, Djimsiti – Buff, Yapi, Rikan (83. Rossini), Schönbächler – Chiumento – Chikhaoui, Chermiti (73. Etoundi)

Sami si skomplikovali situáciu

„Veľká škoda druhého inkasovaného gólu, ktorý sme dostali prakticky do šatne. Prišiel po sérii individuálnych chýb a veľmi nám skomplikoval situáciu. Druhým zlomovým momentom bola nevyužitá šanca Erika Jendrišeka v úvode druhého dejstva. Ak by ju premenil, bolo by 2:2 a zápas by vyzeral úplne inak,“ komentoval duel trnavský kouč. Aj napriek vysokej prehre po stretnutí nemal čo svojim zverencom vyčítať.

„Chalani sa snažili, celý zápas si odmakali. Dnes sme prehrali s lepším tímom. Mne osobne sa hra súpera veľmi páčila, po zápase som to povedal aj ich trénerovi Meierovi. Možno v Trnave počas zimy prejdeme na niečo podobné. Hráči Zürichu boli dynamickí, silní na lopte, ich hru zdobila rýchla prechodová fáza a prakticky z každej akcie hrozili prečíslením,“ uznal kvality súpera Jarábek. Pred budúcotýždňovou odvetou v St. Gallene čaká jeho zverencov veľmi ťažká úloha. Spartakovci sa však bez boja nevzdajú. „Každý zápas má svoju históriu. Začína sa od 0:0. My sme sa na nich zodpovedne pripravili, to isté urobíme aj o týždeň. Vo futbale je možné všetko,“ dodal Jarábek.

Nič nie je rozhodnuté

Jeho náprotivok Urs Meier po zápase žiaril spokojnosťou: „Bol to zaujímavý zápas, tímy si od úvodu nič nedarovali. Hralo sa vo výbornej atmosfére. Strelili sme tri góly, všetky boli z hľadiska prípadného postupu veľmi dôležité. Pred odvetou sme samozrejme vo výhode, ale nič ešte nie je rozhodnuté. Trnava je silný súper, musíme sa zodpovedne pripraviť aj na stretnutie na budúci týždeň na domácej pôde.“

O tom, že ešte nič nie je stratené, vie aj kapitán Trnavčanov Marek Janečka. Boj o postup ale bude mimoriadne náročný. „Do odvety nepôjdeme iba odohrať zápas. Škoda, potrestali nás za naše chyby, za našu nedôraznosť. Sme málo skúsení, Zürich nás vyškolil. Svet sa síce nezboril, my musíme ísť ďalej. Aj tak sú to výborné skúsenosti. Vedeli sme, že sú silní kombinačne, hoci sme vedeli, čo budú hrať, vyškolili nás. Nemáme tam čo stratiť, skúsime dosiahnuť nejaký lepší výsledok,“ nechal sa počuť Janečka.

Dva veľké momenty

Inkasovaný druhý gól a veľká šanca na vyrovnanie, dva momenty, ktoré tréner označil za najzlomovejšie, mrzeli veľmi aj aktérov, ktorých sa týkali. „Mrzí ma druhý inkasovaný gól tesne pred odchodom do šatne. Ak by sme ho nedostali a bolo by 1:1, do druhého polčasu by sa nám išlo inak. Inkasované góly boli také ‚poťa‘ góly, nezvyknem také dostávať,“ krútil hlavou brankár Dobrivoj Rusov.

Erik Jendrišek spálil na začiatku druhého polčasu šancu na vyrovnanie: „Troška som sa vytlačil do strany, chcel som brankára obstreliť, no ten vystihol smer lopty. Reagoval o sekundu skôr. Za stavu 2:2 by to bol zaujímavejší zápas aj pre fanúšikov. Škoda toho, ale treba uznať, že Švajčiari boli dnes lepší. Postup už je stratený, ale hráme za meno Spartaka i celého slovenského futbalu.“

EL: Spartak - Zürich
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM