Futbal

Spartak proti DAC ustál polhodinové oslabenie: Rozhodla tímovosť, hodnotí Bukata

Futbalisti Spartaka Trnava potvrdili v sobotnom ligovom dueli s DAC Dunajská Streda nárast formy a po triumfe 3:1 sa v tabuľke posunuli už na druhú priečku, o skóre práve pred svojho súpera zo Žitného ostrova.

Ilustračný obrázok k článku Spartak proti DAC ustál polhodinové oslabenie: Rozhodla tímovosť, hodnotí Bukata
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Spartakovci „vyleteli“ na súpera a v 16. minúte išli do vedenia zásluhou Daniela. Po zmene strán zahrali signál z rohového kopu a Mikovič dal dôležitý druhý gól.

Hostia síce korigovali kontaktným gólom Nicolaescuho, takmer vzápätí však Bukata opäť posadil Trnavu na koňa tretím gólom. Na výsledku už nič nezmenila ani červená karta pre Mikoviča, viac ako polhodinové oslabenie zvládli červeno-čierni v defenzívnom bloku a hostí okrem brvna po hlavičke Brunettiho v podstate do ničoho vážneho nepustili.

Lejak im neprekážal

„Bol to veľmi dobrý zápas z oboch strán, rozhodla naša tímovosť. Súpera sme nepúšťali do vyložených šancí, aj keď nás bolo o jedného menej,“ povedal po zápase Martin Bukata, v stretnutí jeden z najlepších hráčov trnavského tímu. Jeho výkon vyzdvihol aj tréner Spartaka Michal Gašparík. Stredopoliarovi "andelov“ neprekážal ani silný lejak, ktorý sa strhol pred druhým polčasom a sprevádzal duel v podstate až do konca. „Pre mňa to bolo lepšie počasie, ako hrať v horúčave. Samozrejme, terén bol trochu náročnejší, na druhej strane pre všetkých rovnaký. Dnes som sa cítil na ihrisku výborne, zabojovali sme jeden za druhého, bolo to vidieť a rozhodlo to.“

Ideálne mu nabil

Bukata poistil vedenia Spartaka gólom na 3:1, prihral mu naň Bamidele Yusuf. „Kričal som si u neho o prihrávku už aj v predošlých šanciach, no nevidel ma a ospravedlňoval sa mi. Prišla však táto príležitosť, ideálne mi nabil, trafil som to brankárovi do protipohybu a spolu sme sa potešili, že to vyšlo.“

Z pohľadu vývoja duelu bol veľmi dôležitý aj druhý gól, ktorý dosiahli domáci po rohovom kope. Štefánik poslal loptu do voľného priestoru na nabiehajúceho Mikoviča a ten na dvakrát trafil do siete. Išlo o signál, ktorý si červeno-čierni dohodli v kabíne cez polčasovú prestávku. "Na základe videa sme reagovali na postavenie súpera. Nakreslili sme na tabuľu, ako by sa to asi dalo zahrať, chalani to urobili na ihrisku perfektne aj so šťastnou koncovkou,“ pochválil svojich zverencov kouč Gašparík.

Prečítajte si tiež

Gól po dlhej dobe

„Klobúk dole, ako ich tréneri prečítali. Som rád, že to tam padlo. Novinári vypočítali, že gól v lige som strelil po dvoch rokoch, čo je dlhá doba. Som tu však na to, aby sme góly hlavne nedostávali, teší ma, že obrana nám začala fungovať,“ uviedol Mikovič. Trnavský kapitán napokon videl v 58. minúte druhú žltú a teda aj červenú kartu. Tréner Spartaka reagoval stiahnutím krídel a posilnením obrany o ďalšieho stopéra Tummu. Z ihriska išiel okrem Bamideleho aj strelec prvého gólu Daniel, ktorý po svojom príchode do klubu potvrdzuje herné kvality, v zápasoch však býva striedaný.

"Predtým jeho striedania vyplynuli z toho, že sme mali zápasy v rýchlom slede a každé tri dni hral v základe, hoci neabsolvoval s mužstvom letnú prípravu, takže tam bol cítiť deficit. Teraz už bol odpočinutý, myslím si, že 90 minút by bez problémov vydržal. Po červenej karte sme ale museli reagovať, stiahli sme obe krídla a snažili sme sa výsledok už len ubrániť,“ vysvetlil Gašparík.

Zaslúžené víťazstvo

Kým trnavský tréner mohol byť na tlačovej konferencii spokojný, jeho náprotivok Adrián Guľa hovoril o tom, že zápas mu ukázal "veľa nie veľmi dobrých informácií, ale niekedy veľmi potrebných pri budovaní mužstva a víťaznej mentality tímu.“ Víťazstvo Trnavy bolo podľa Guľu zaslúžené, pretože Spartak ukázal väčší hlad po víťazstve. Išlo vôbec o prvú prehru DAC v tomto ligovom ročníku.

"V zápase bolo veľa vecí, ktoré neboli z našej strany úplne zlé, ale celkový obraz duelu ich zrušil. Dostávate sa kontaktným gólom hore a hneď o minútu pustíte súpera opäť do dvojgólového odstupu. Tak skúsený tím ako Trnava si to už vie postrážiť. Chýbalo mi tam viac vecí, úzko s tým bude súvisieť pozápasový tréning v nedeľu. Pre mňa je podstatné, aby sme to správne uchopili. Niekedy vám aj takáto prehra môže pomôcť. Musíme reagovať väčším zanietením a tímovým duchom,“ zdôraznil kouč Dunajskej Stredy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM