Rôzne

Späť do histórie: Takto vyzeral jarmok pred šesťdesiatimi rokmi, FOTO a VIDEO

Pozrite si archívne snímky z Veľkého jesenného jarmoku v Trnave z roku 1956 a video z roku 1957.

Zdroj: YouTube.com

Jarmočnú atmosféru ľudia zbožňovali už oddávna. Jarmok bol v Trnave veľkou slávnosťou a prichádzali naň ľudia zo širokého okolia. Obľúbené podujatie navštívili davy ľudí aj 21. septembra 1956. Ako pri dobových fotografiách uvádza TASR, pracovníci štátneho a družstevného obchodu pripravili pre pracujúcich z Trnavy a širokého okolia príjemné prekvapenie, trojdenný jesenný jarmok s množstvom rozličného spotrebného tovaru.

V 265 stánkoch si Trnavčania i návštevníci zo širokého okolia mohli kúpiť vkusné odevy, rozhlasové a televízne prijímače, elektrické práčky, motorky, potraviny, nábytok, koberce a stovky ďalších druhov priemyselných a poľnohospodárskych výrobkov.

Ľudí nalákali i prebytky z jednotných roľníckych družstiev, ktoré v uliciach Malého Ríma odpredávali. Dobre postarané bolo aj o občerstvenie a veselú zábavu. Na jarmok sa každý vyobliekal najlepšie ako sa len dalo. Vtedajší jarmok sa na ten dnešný ponášal hlavne atmosférou. V uliciach mesta sa stretávali a rozprávali známi i neznámi čo z niekoľkodňového podujatia robilo významnú spoločenskú udalosť.

„Včera ráno sa začal v Trnave Veľký jesenný jarmok, ktorý práve tak, ako minulý rok usporiadal Obchodný odbor Krajského národného výboru. Stovky kupujúcich sa zastavovali pri vkusne upravených stánkoch, v ktorých predavači a predavačky ponúkali najrozličnejší priemyselný tovar,“ uvádza hlas redaktorky vo videu z roku 1957. Na jarmoku by ste v tých časoch našli vtedy moderné televízie, najnovšie holiace strojčeky, odevy, ale i tradičnú cigánsku a medovníkové srdiečka.

Česko-Slovenský Veľký jesenný jarmok v Trnave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM