Dominika Handzušová Rôzne

Spomínate si ešte? Takto sa volali ulice v Trnave za komunistov

Gottwaldovo námestie či ulica Februárového víťazstva... Aj takéto komunistické pomenovania si vyslúžili poniektoré ulice v Trnave. Zaspomínajte si spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si ešte? Takto sa volali ulice v Trnave za komunistov
Foto: Dominika Handzušová

Komunisti sa počas svojej vlády vybúrili snáď na každom meste a obci. Zasahovali do naozaj všakovakých oblastí a vyhnúť sa im nedokázali ani veci tak nevinné, akými sú názvy ulíc, námestia či parku. Trnava nebola výnimkou.

Návrat Trojičky

Premenovanie ulíc po roku 1989 sa dialo v dvoch etapách. V prvej sa na plenárnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 27. februára 1990 rozhodlo o troch. Gottwaldovo námestie bolo premenované na Trojičné, Jilemnického ulica sa vrátila k pôvodnému názvu spred roku 1951, Štefánikovu. Nový názov dostala jedna z najdôležitejších ulíc Trnavy. V minulosti Veľká, Dlhá, Dolná (a rôzne kombinácie týchto), Masarykova, či dokonca Hitlerova a Stalinova, od roku 1953 niesla názov Ulica Februárového víťazstva. Navrhoval sa návrat k Masarykovej, napokon však pešia zóna dostala pomenovanie Hlavná ulica.

Zmeny a úpravy

Druhá etapa sa udiala po sčítaní ľudí. Komisia navrhovala niektoré ulice premenovať a ďalšie názvy ponechať. Okrem toho došlo tiež k ďalším úpravám. Napríklad Ulica Vladimíra Clementisa dovtedy pomenovávala len úsek od Bučianskej po Starohájsku. Zvyšná časť sa volala Ulica Mladej gardy, po roku 1990 však ako Clementisovu označujeme celý úsek. Ako sa jednotlivé názvy zmenili si môžete pozrieť v prehľadnej tabuľke.

Pôvodný názov ulice Nový názov ulice
Gottwaldovo námestie Trojičné námestie
Svätoplukovo námestie Námestie sv. Mikuláša
Jilemnického ulica Štefánikova ulica
Ulica Februárového víťazstva Hlavná ulica
Ulica Obrancov mieru Paulínska ulica
Obchodná ulica Orolská ulica
Ulica kpt. Jaroša Františkánska ulica
Ulica 29. augusta Jerichova ulica
Šulekova ulica Jeruzalemská ulica
Ulica Čs. federácie Hlboká ulica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM