Rôzne Správy

Spoznajte svet znevýhodnených: Dvor nádeje sa zmení na Mesto pre všetkých

Nový koncept, ktorý svet ľudí so zdravotným postihnutím otvorí pre väčšinovú spoločnosť a dá obom skupinám možnosť lepšie sa spoznať a pochopiť, je Mesto pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte svet znevýhodnených: Dvor nádeje sa zmení na Mesto pre všetkých
Zdroj: TASR

Podujatie Mesto pre všetkých sa uskutoční sa v Trnave v stredu 19. júna v rámci Dní zdravia. Nahradí Dvor nádeje, ktorý sa konal predchádzajúcich štrnásť ročníkov. Hlavným organizátorom je sociálny odbor na trnavskej radnici v spolupráci s občianskym združením (OZ) Slovenská spoločnosť pre Spina bifida a/alebo hydrocefalus, ktoré získalo z participatívneho rozpočtu finančné prostriedky na svoj projekt Trnava bez predsudkov. „Obe iniciatívy mali rovnaký cieľ a tak sa ich podarilo prepojiť a dať spolupráci nový rozmer. Spoluorganizátorom je Nádvorie – centrum súčasnej kultúry, v ktorého priestoroch sa akcia okrem Trojičného námestia uskutoční,“ informovala Silvia Krištofová zo sociálneho odboru.

Do organizácie Mesta pre všetkých sú zapojení aj samotní ľudia so zdravotným postihnutím, ktorí pre návštevníkov chystajú zaujímavé aktivity.

„Budú veľmi nezvyčajné – napríklad jazda na invalidnom vozíku cez prekážky, loptová hra Boccia či dokonca ukážky pádov z vozíka. Uvidíme aj prácu so psíkom formou canisterapie,“ uviedla Krištofová.

Pripravené budú tvorivé dielne pre deti i dospelých, malý trh s originálnymi výrobkami členov a klientov zapojených organizácií a občianskych združení. Kúpou maľovaných, šitých či inak ručne vyrobených dielok budú môcť návštevníci môcť podporiť ich činnosť.

Podujatie poskytne priestor pre organizácie venujúce sa poskytovaniu sociálnych služieb osobám so zdravotným postihnutím i mimovládnym organizáciám, ktoré spájajú ľudí s rôznymi druhmi zdravotného znevýhodnenia a sú pre nich dôležitou podporou v ich každodennom živote.

V rámci programu sa predstaví aj prvý rozbiehajúci sa sociálny podnik v meste, ktorý v blízkej dobe vytvorí pracovné príležitosti pre zdravotne znevýhodnených spoluobčanov a umožní im zaradiť sa do pracovného života. Fotovýstava na šnúre z Nádvoria na Trojičné námestie priblíži starosti i radosti ľudí s postihnutím a ukáže, že aj zdravotne znevýhodnení môžu viesť plnohodnotný život.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM