Lucia Lauková Správy

Správa, ktorá ľudí nepoteší: Rekonštrukcia Kukučínovej sa cez zimu nedokončí

Obyvatelia priľahlých ulíc si na dokončenú cestu budú musieť počkať. Čo spôsobilo zdržanie?

Ilustračný obrázok k článku Správa, ktorá ľudí nepoteší: Rekonštrukcia Kukučínovej sa cez zimu nedokončí
6
Galéria

Časť Kukučínovej ulice dostala asfaltový koberec, druhá časť si naň bude musieť počkať. Finálny povrch sa položil zatiaľ len na oba konce ulice. Zdržanie podľa radnice spôsobili stromy.

„Vzhľadom na zdržania pri finálnom posudzovaní stromov budú práce na ceste žiaľ dokončené až v jarných mesiacoch. Táto informácia ma vôbec neteší, ale takto teplé počasie sa už naozaj nedá očakávať v januári. Obyvatelia priľahlých ulíc dostanú detailné informácie priamo do schránok,“ uviedol primátor Peter Bročka na sociálnej sieti.

Výrub stromov

Aj napriek snahám, muselo mesto nakoniec pristúpiť k výrubu časti aleje. „Po začatí prác, vytýčení trasovania a odstránení vrstiev vozovky sa ukázalo, že stromy kolidujú so stavbou viac, než sa predpokladalo a že ich koreňový systém je prekorenený až do podkladných vrstiev vozovky, ktoré síce stromu neposkytujú vlahu ani živiny, ale práve tieto korene strom stabilizujú,“ vysvetľuje primátor Peter Bročka.

Podľa jeho slov teda nebolo možné vykonať žiadnu systémovú rekonštrukciu ulice bez poškodenia stromov, čo však pri projektovaní nebolo a nemohlo byť známe.

Vysadia novú alej

Vyrúbané stromy radnica plánuje nahradiť na jar. Použiť na to chce techniku, ktorá zabezpečí nerušený rast stromov na najbližšie desiatky rokov.

„Použijeme výrazne väčšie stromy než bežne, čím sa urýchli nie len vizuálny, ale najmä funkčný efekt tejto výsadby, ktorá bude môcť bez hrozby poškodenia korún rásť ďalšie desiatky rokov,“ dodáva trnavský primátor Peter Bročka na sociálnej sieti.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Správa, ktorá ľudí nepoteší: Rekonštrukcia Kukučínovej sa cez zimu nedokončí
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM