han Samospráva

Stane sa z Trnavy mesto zelených STRIECH? Čo ešte patrí k prioritám samosprávy?

Jedným z regulatívov na zmiernenie dosahov zmeny klímy, ktoré platia na území mesta Trnava, je povinnosť stavebníkov osádzať zelené strechy na budovách a zabezpečiť zadržiavanie zrážkovej vody.

Ilustračný obrázok k článku Stane sa z Trnavy mesto zelených STRIECH? Čo ešte patrí k prioritám samosprávy?
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Uviedla to pre TASR hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Opatrenia na zmiernenie dosahov celkovo patria v Trnave podľa je vyjadrenia k prioritám samosprávy.

Trnava je lídrom

Stratégiu adaptácie mesta na vlny horúčav prijala samospráva už v roku 2015, Trnava je v tejto oblasti podľa hovorkyne na Slovensku lídrom. "V rámci stratégie bol vypracovaný adaptačný plán s niekoľkými programami ako tienenie či ochladzovanie verejných priestranstiev, ktoré sa snažíme postupne napĺňať a zohľadňujeme ich nielen pri našich projektoch, ale aj pri regulatívoch územného plánu pri ostatných investoroch,“ informovala.

A dažďová voda

Ako príklad uviedla manažment dažďovej vody, ktorý mesto uplatňuje pri obnovách verejných priestorov. "Pri revitalizáciách detských ihrísk, školských areálov či vnútroblokov používame priepustné povrchy (EPDM) a vsakovacie zariadenia, ktoré zadržia vodu, aby nebola odvedená do kanalizácie, a umožnia jej vsiaknuť v oblasti, kde zrážky spadli,“ doplnila.

Na ihriská mesto tiež umiestňuje rôzne tieniace a vodné prvky, na lávke k poliklinike na Starohájskej ulici nainštalovali konštrukcie na popínavé rastliny, ktoré budú vytvárať tieň pre ľudí prechádzajúcich po tejto frekventovanej tra­se.

Lužný lesík

Veľkým projektom bola podľa hovorkyne premena zanedbaného lužného lesíka na zóne Štrky, kam sa predtým vyvážal stavebný odpad. „Vlani sme tam vybudovali jazierko, priestor sme upravili a teraz slúži ako oddychová zelená zóna. Pripravujeme aj zásadnejšie zásahy s cieľom zlepšenia klímy v meste – v lokalite Medziháj chceme obnoviť agrolesnícke systémy, na pozemku známom ako Kravský pasienok máme záujem vytvoriť novú rekreačnú zónu s lesoparkom a vodnou plochou,“ dodala Majtánová.

Projekty na zmiernenie dosahov zmeny klímy realizuje Trnava z rozpočtu mesta, pri obnovách vnútroblokov využíva aj externé zdroje ako Integrovaný regionálny operačný program.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM