Júlia Vargová Rôzne

Svetlo a tieň ovládli trnavské ulice: Pozrite si zábery z festivalu, FOTO

Po štyroch ročníkoch Festivalu svetla a tieňa v Banskej Bystrici má za sebou premiéru aj Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Svetlo a tieň ovládli trnavské ulice: Pozrite si zábery z festivalu, FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR

Magické spojenie súčasného umenia a verejného priestoru sme si v uliciach Malého Ríma užili v piatok 20. septembra od 19:30 do polnoci. Park na Kapitulskej ulici, okolité budovy, múzeum, synagóga, hradby i Mikulášske námestie sa stali dejiskom najrôznejších inštalácií a projekcií.

„Trnaváci, boli ste topka! Na umenie ponorené do svetla a vystupujúce z tieňov vás prišlo takmer 5000 a neodradila vás ani chladná noc. Veríme, že sa vidíme o rok,“ uviedli organizátori na facebookovom profile podujatia.

Festival svetla a tieňa pripravilo Občianske združenie TRAKT, ktoré sa zameriava na aktivity spojené s umením a kultúrou. Verí v prienik súčasného umenia do verejného priestoru a úspešne ho realizuje rôznymi formami.

V Synagóge – Centre Súčasného Umenia čakal na návštevníkov festivalu Kykeon ponúkajúci možnosť ponoriť sa do virtuálneho sveta obývaného duchovnými bytosťami a zažiť nevšedný interaktívny stav vlastného bytia prostredníctvom virtuálnej reality.

Na Rímskokatolícky farský úrad boli v reálnom čase premietané animácie, ktoré tvoril Petrer Štuller.

Za Bazilikou sv. Mikuláša bolo pre návštevníkov pripravené premietanie jedinečných fotografií z Nežnej revolúcie priamo na hradby. Ľudia si ich však museli vyštrngať a zvukom kľúčov najskôr zbúrať múry mestského opevnenia.

To všetko a veľa ďalšieho si užili tisícky návštevníkov. Festival mal dobrú odozvu a ľudia dúfajú, že si podujatie, ktoré poskytuje priestor mladým neetablovaným umelcom, užijú aj o rok.

Zo strany návštevníkov sa zároveň ozývala aj kritika. Keďže sa dalo na miesta konania festivalu prísť z rôznych smerov, ľuďom chýbalo akési usmernenie a inštrukcie, kde čo nájdu a bližšie priblíženie toho, na čo sa práve pozerajú. Festival svetla a tieňa však bol aj napriek tomu príjemným zážitkom a zaujímavým spestrením piatkového večera.

Festival svetla a tieňa: Trnava 2019
12
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM