han Kultúra

TAKÉ niečo nikde na Slovensku nenájdete: Len v Trnave zažijete rozprávku na vlastnej koži!

Po Mocnom opasku bude mať Trnava už druhú originálnu hru, akú nemá žiadne iné slovenské mesto. Ide o príbeh s názvom Škriatkove kúzlo. Ako to bude prebiehať?

Ilustračný obrázok k článku TAKÉ niečo nikde na Slovensku nenájdete: Len v Trnave zažijete rozprávku na vlastnej koži!
Zdroj: Mesto Trnava/Zaži v Trnave , TASR/Lukáš Grinaj

Príbeh s názvom Škriatkove kúzlo prinesie v najbližších dňoch do historického centra mesta čarovnú atmosféru a spríjemní nám predvianočný čas.

O čo ide?

Ako uviedol Peter Cagala, vedúci úseku kultúry SKaŠZ: „Nová interaktívna hra o škriatkoch je predvianočným darčekom pre všetkých, ktorí obzvlášť v tomto náročnom období túžia na chvíľu odhodiť starosti a preniesť sa do rozprávkového sveta. Tento rok síce budeme bez adventných trhov na námestí, ale príjemnú atmosféru si môžeme užiť aj tak. Najdôležitejšie je totiž zdravie a spokojný domov, o akom sa hovorí aj v novej rozprávkovej hre.”

Zimná hra o trnavských škriatkoch domových bude online na adrese skriatkovia.trna­va.sk.

Budete vtiahnutí do diania

Odohráva sa v úzkom centre mesta, trasa bude kratšia, aby hráči nepomrzli. Začína sa pri mestskej veži, pokračuje na Nádvorie, k divadlu, radnici a končí sa na pešej zóne. Hra využíva priestory ôsmich prázdnych okien, kde vzniknú inštalácie čarovných škriatkovských svetov. Deti ich postupne budú navštevovať a pomáhať hlavnému hrdinovi, ktorý býva v starej topánke, nájsť domov. Viaceré inštalácie sú interaktívne, reagujú na mobilný telefón.

V niektorých môžu deti zasvietiť svetlo, roztočiť hodiny či lúštiť tajnô ô v recepte na maslové sušienky. A pretože škriatkovia majú iné miery ako obyčajní ľudia, vytvorený je aj škriatkovský prevodník krokov.

„Mocný opasok nastavil svojou originalitou a rozpracovaním latku naozaj vysoko. Odozva verejnosti prekonala naše očakávania a opäť chceme Trnavčanom i návštevníkom mesta priniesť nevšedný zážitok a hodnotnú zábavu. Na novom príbehu pracuje množstvo ľudí rôznych profesii a veríme, že výsledok oslovi malých i veľkých,” hovorí Ján Novák zo Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava, ktorý má prípravu hry pod palcom.

Hlas zapožičal známy herec

K pôvodnému tvorivému tímu Mocného opasku pri tvorbe škriatkovského príbehu pribudla aj scénografka Barbora Rajčanová, ktorá spolupracovala na filme Spievankovo a Kráľovná Harmónia. Keďže táto hra je technologicky zložitejšia než Mocný opasok, v tíme je aj Patrik Grosinger z Ústavu aplikovanej mechaniky a mechatroniky. Príbeh načítal Trnavčan Daniel Heriban, hudbu skomponoval skladateľ Tomáš Köppl. Novinkou je, že hudba bude sprevádzať hráčov aj medzi stanoviskami.

Škriatkovia musia byť

Z historických podkladov vieme, že ľudia kedysi verili, že škriatkovia sú zázračné bytosti, ktoré ochraňujú dom pred chorobami, strážia špajzu a majetok. S rodinou, ku ktorej sa nasťahujú, ostávajú do konca života. Často sa na ich spokojnosť myslelo pri rôznych sviatkoch, všeobecne štvrtky a na Štedrý večer, kedy sa im do rôznych kútov domu ukladalo jedlo. Naši predkovia verili, že tam, kde je škriatok, sa v dome dobre darí.

Návrat to detstva

Na záver treba zdôrazniť, že Škriatkove kúzlo nie je iba hra, ale pre mnohých dospelákov možno aj cesta do detstva za dávno zabudnutou atmosférou tichých a čarovných Vianoc bez všadeprítomného ruchu, do tajomna, kde môžeme uveriť, že aj všedné dni sa môžu zmeniť na rozprávku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM