Rastislav Búgel Kultúra

Takt TOTO musíte vidieť: Na 4. nástupišti stanice je expozícia historickej vlakovej súpravy

Na 4. nástupišti železničnej stanice v Trnave je od dnes prístupná verejnosti historická vlaková súprava, ktorá je súčasťou novej expozície Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia. Návštevníci si môžu pozrieť dva historické vagóny, ktoré ťahá parná lokomotíva, a výstavu predmetov.

Ilustračný obrázok k článku Takt TOTO musíte vidieť: Na 4. nástupišti stanice je expozícia historickej vlakovej súpravy
Zdroj: TASR

Na slávnostnom otvorení predseda klubu Miloslav Lužák predstavil parný rušeň Orenstein & Koppel, vyrobený v roku 1908, bývalý poštový, dnes výstavný vozeň Gbqs a klubový vozeň Daa-k. V expozícii je aj replika parného rušňa George & Stephenson z roku 1829, ktorú zostrojil člen klubu Igor Rendek.** Lužák upriamil pozornosť na skutočnosť, že Trnava je so železnicou zviazaná už od 19. storočia, keď do mesta viedla trať prvej konskej železnice, leží na hlavnej železničnej trati Bratislava-Žilina a v meste a okolí sa donedávna nachádzala hustá sieť lokálnych železničiek, zásobujúcich väčšinou miestne podniky.**

** V Trnave je známa predovšetkým trať zo stanice do cukrovaru, na ktorej vystavený Orenstein & Koppel slúžil až do 70. rokov minulého storočia**. Už takmer jedno storočie funguje podnik Železničné opravovne a strojárne a niekoľko menších závodov. Existovalo aj železničné učilište a v súčasnosti je zriadená Stredná odborná škola dopravná.

Výstavy vo vozni sa podľa Lužáka budú priebežne meniť a dopĺňať a radi by vystavili aj fotografie z domácich archívov Trnavčanov, ktoré sa železnice a železničnej stanice v Trnave dotýkajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM