Správy

TIP na víkend: Pre veľký záujem zopakujú bezplatnú prehliadku továrne grófa Pálffyho

Dozviete sa viac o histórii a architektonickej hodnote chemickej továrne na Majdane neďaleko Horných Orešian, ktorú založil Jozef Pálffy.

Ilustračný obrázok k článku TIP na víkend: Pre veľký záujem zopakujú bezplatnú prehliadku továrne grófa Pálffyho
4
Galéria
Zdroj: Región Trnava

Séria bezplatných prehliadok Nepoznané miesta Regiónu Trnava pokračuje po letnej prestávke v sobotu 5. novembra opakovanou exkurziou kedysi slávneho Pálffyovského majetku.

Spolu s architektom účastníci prehliadky spoznajú históriu chemickej továrne, ktorá vznikla ešte skôr, ako turisticky obľúbený Smolenický zámok.

Prečítajte si tiež

Chemická továreň

Pre veľký záujem sa bude prehliadka, ktorá sa prvýkrát konala v máji tohto roku, opakovať túto sobotu. Tvorí súčasť série bezplatných prehliadok Nepoznané miesta, ktoré predstavujú netradičné a zabudnuté miesta v Regióne Trnava.

„Jesenná prehliadka bude opäť venovaná chemickej továrni. Po úspechu tej prvej v máji, kedy sa nám prihlásilo veľa záujemcov, ju teraz v novembri zopakujeme,“ hovorí Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Spolu so sprievodcom a architektom Miroslavom Beňákom sa dozviete viac o histórii a architektonickej hodnote chemickej továrne na Majdane neďaleko Horných Orešian. Tú založil Jozef Pálffy v rokoch 1880 až 1883 ako súčasť jeho ambiciózneho podnikateľské­ho plánu.

Prehliadka je bezplatná

Počas prehliadky v útrobách Malých Karpát sprievodca odhalí históriu tohto industriálneho klenotu a jeho okolia. To v minulosti slúžilo ako zázemie a robotnícka kolónia, dnes sa využíva ako obľúbená rekreačná oblasť.

Prehliadka je bezplatná, no miesto na nej je potrebné si vopred rezervovať.

„Začína sa o 9:45 hod. a bude trvať približne dve hodiny. Na dopravu do Horných Orešian je možné využiť spoj prímestskej autobusovej dopravy z Trnavy, ktorý odchádza o 8:55 hod. z autobusovej stanice,“ dodáva Alexander Prostinák.

Rezervácia miest je možná na stránke Regiónu Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Bezplatná prehliadka bývalej továrne grófa Jozefa Pállfyho
4
Galéria
Zdroj: Región Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM