Lucia Lauková Správy

TIP na výlet: Jediný VODOPÁD v Malých Karpatoch ožil, je vysoký deväť metrov, VIDEO

Krásny vodopád vzniká len občas. Ak ho chcete vidieť v plnej paráde, teraz je ten pravý čas.

Ilustračný obrázok k článku TIP na výlet: Jediný VODOPÁD v Malých Karpatoch ožil, je vysoký deväť metrov, VIDEO
5
Galéria
Zdroj: Obec Smolenice

Jedinečný vodopád nájdete v Hlbočianskej doline neďaleko Smoleníc. V pohorí Malé Karpaty je jediným vodopádom. Voda v ňom tečie iba občas. V tieto dni má však bohatý prietok.

Hlbočanský vodopád je súčasťou náučného chodníka Smolenickým krasom. Jediný malokarpatský vodopád je vysoký deväť metrov. Je tiež nazývaný Padlá voda.

Prečítajte si tiež

Prírodná rezervácia

Vodopád sa nachádza na území národnej prírodnej rezervácie Hlboča. „Chránené územie v strednej časti Malých Karpát na ich východnej strane západne od Smoleníc vyhlásené v roku 1981 na ochranu zachovalých lesných spoločenstiev na rôznych horninách s bohatstvom aj chránených druhov sucho- a teplomilnej flóry a fauny a krasových foriem v Hlbočianskej doline (predtým dolina Hlboča),“ stojí na webe o náučných chodníkoch.

„V tejto riečno-krasovej vrecovitej doline, miestami až vyše 100 m hlbokej, tvoria geologický podklad najmä druhohorné vápence, na ktoré sa vo vrchnej časti doliny viaže bralný reliéf a jediný malokarpatský občasný 9 m vysoký vodopád nazývaný Padlá voda. Povyše vodopádu v skalnej kaplnke Panny Márie Lurdskej zaujmú tvoriace sa zúbkovité sintre, typické aj pre výzdobu neďalekej jaskyne Driny. Rezervácia je súčasťou územia európskeho významu Biele hory a chráneného vtáčieho územia Malé Karpaty (obe kategórie sú súčasťou sústavy Natura 2000),“ uvádza sa na stránke naucnechodniky.eu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Hlbočiansky vodopád, jediný vodopád v Malých Karpatoch, je k videniu len občas. V závere tohto roka sa ale predvádza v plnej paráde a rozhodne stojí za návštevu. #Smolenice

Posted by Obec Smolenice on Thursday, December 28, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM