Dominika Handzušová Kultúra

Tip na výlet: Pozrite si, aké výhľady vás čakajú v perle Malých Karpát

Smolenický zámok patrí Slovenskej akadémii vied. V letných mesiacoch ale otvára svoje brány aj obyčajným smrteľníkom. Jeho okolie ponúka niekoľko ďalších zaujímavých lokalít. Ideálne schladenie v horúčavách ponúka jaskyňa Driny.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Pozrite si, aké výhľady vás čakajú v perle Malých Karpát
Foto: Dominika Handzušová

Zámok sa vypína na zalesnenom kopci na severe Smoleníc. Obdivovať ho možno i po ceste medzi Trnavou a Senicou. Dôkladnejšie si ho môžete obzrieť len v júli a auguste, kedy sa kongresové centrum mení na klasické turistické miesto.

Dominantná veža

Mohutná stavba hlavnej budovy sa skladá z dvoch krídel. Ľavé smeruje od veže na juhovýchod, pravé na severovýchod. Samotná veža je sedemhranná a má tri poschodia. Medzi druhým a tretím je galéria, na vrchole veže rozhľadňa. Výstup po 99 schodoch vás tak odmení výhľadom na rovnú Trnavskú tabuľu na jednej a kopce Malých Karpát na druhej strane.

Tiekla tu krv… aj víno

Zámok je jedným z najmladších na Slovensku – vystavaný na ruinách starého hradu – takže bohatou históriou neoplýva. Skrýva ale niekoľko tajomstiev a spájajú sa s ním rôzne legendy.

V roku 1705 napríklad bol dejiskom bojov. Rákocziho povstalci hrad obkľúčili a odrezali od Smoleníc. Veľké sucho spôsobilo nedostatok vody na hrade. Cisárski vojaci boli preto nútení používať namiesto vody víno.

Bez strašidiel – ale s asfaltkou

Keďže je zámok tak mladý, legendy o strašidlách a hradných paniach nemajú na Smoleniciach miesto. Medzi pikošku je zaradená návšteva Nikitu Chruščova, ktorý tu spal v roku 1961. Pri tejto príležitosti vystavali prístup k zámku. Asfaltová cesta vraj vyrástla zo dňa na deň, postavali ju od večera do rána. Niektoré zdroje však uvádzajú štyri dni…

Na zámok vedie aj lesná cestička. Je kratšia a strmšia, neponúka taký výhľad ako asfaltová. Tá sa kľukatí rozľahlým anglickým parkom s lúkami. Kde-tu odkrýva pohľad na zámok týčiaci sa nad stromami.

Schlaďte sa v podzemí alebo u kanibalov

V okolí zámku je množstvo ďalších turisticky atraktívnych miest. Môžete si spraviť výlet na malokarpatrské kopce s ich najvyšším vrchom Zárubami. V obci je pamätná izba a hrob vynálezcu padáka, smolenického rodáka Štefana Baniča. Čo by kameňom dohodil je i praveké hradisko Molpír. Podľa odborníkov, ktorí dôkladne preskúmali pozostatky ľudských obetí na tamojšom kultovom mieste, boli obyvatelia Molpíru kanibali.

Vítaným letným spestrením je jaskyňa Driny. Na západnom Slovensku je to vôbec jediná prístupná jaskyňa patriaca pod Správu slovenských jaskýň. Predstavuje sústavu užších puklinových chodieb s čarokrásnou kvapľovou výzdobou. Dosahuje dĺžku 680 m, prehliadkový okruh má dĺžku 450 m.

Teplota vzduchu je tu okolo 7 °C, relatívna vlhkosť 92 až 97 %. Aj v letných horúčavách teda poskytuje ideálne útočisko pre svojich návštevníkov.

Smolenický zámok je otvorený denne. Od pondelka do soboty od 11:00 do 18:00, v nedeľu od 15:00 do 18:00.
Dospelí zaplatia za vstup na vyhliadku 2 €, študenti a dôchodcovia polovičné vstupné. Deti do šesť rokov majú vstup voľný, od 6 do 15 za 0,5 €.

Jaskyňa Driny je otvorená každý deň okrem pondelka. V letných mesiacoch sú vstupy v hodinových intervaloch od 10:00 do 17:00.
Dospelí zaplatia za vstup na prehliadku 6 €, študenti a dôchodcovia znížené 5 €. Deti od 6 do 15 rokov a invalidi platia polovičné vstupné, 3 €.

Smolenický zámok
29
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM