Správy

TISÍCE vecí za symbolické ceny: Trnavské Back2Life centrum sa teší obľube

Re-use centrum v Trnave funguje dva roky. Záujem prekvapil už hneď na začiatku a pretrváva doteraz.

Ilustračný obrázok k článku TISÍCE vecí za symbolické ceny: Trnavské Back2Life centrum sa teší obľube
Zdroj: Mesto Trnava

Za prvé dva roky fungovania našlo nové využitie v re-use centre Back2Life v Trnave už viac ako 26 100 použitých vecí a na svojom webe centrum zaznamenalo viac ako 53-tisíc rezervácií tovaru. Informovala o tom Zuzana Krenyitzká, manažérka komunikácie odpadovej spoločnosti FCC, ktorá centrum prevádzkuje.

„Od začiatku nás prekvapil záujem ľudí, ktorý pretrváva aj po dvoch rokoch fungovania. Ľuďom je myšlienka re-use centra blízka, radi sem predmety nosia a využívajú možnosť vybrať si niečo pre vlastnú potrebu. Re-use centrá opätovného použitia tak okrem podpory cirkulárnej ekonomiky prispievajú k spoločenskej zodpovednosti voči životnému prostrediu a edukácii ľudí smerom k cirkulárnej ekonomike,“ uviedla.

Prečítajte si tiež

Ľudia sa radi vracajú

Trnavské Back2Life centrum má podľa nej vybudovanú stálu klientelu. Vracajú sa najmä rodiny s deťmi, pravidelne chodia jednotlivci, pre ktorých je finančne náročné zabezpečiť si nové predmety.

„Mnohí by sa potešili, ak by mohli priniesť a odniesť si aj oblečenie z druhej ruky. Kapacity centra to však aktuálne nedovoľujú. Preto sme počas letných mesiacov pripravili pred Back2Life swapy oblečenia,“ doplnila Krenyitzká. Návštevnosť webovej stránky centra bola počas dvoch rokov okolo 100-tisíc návštev, pričom pomer záujmu žien a mužov je 54 k 46 percentám.

Čo tu môžete odovzdať?

Do Back2Life možno priniesť zariadenie a vybavenie domácností, ručné náradie, športové potreby, hračky, CD, dekorácie do domácnosti, hudobné nástroje, hodiny, detské kočíky, autosedačky, ale aj kufre a tašky.

Nábytok, elektrospotrebiče, textil, chemické látky a plyšové hračky neberú.

„Samostatnou kategóriou sú knihy. V centre je dlhodobo široká ponuka za symbolické príspevky. Pracovníčky sa snažia nájsť domov všetkým knihám a spolupracujú napríklad s kníhkupectvom v trnavskej City Aréne. Knihy po čase posúvajú do jeho otvorených políc, kde sú záujemcom dostupné zdarma. Niekedy nás oslovia aj organizácie a školy, ktoré majú záujem o špecifický druh kníh,“ dodala Krenyitzká.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

♻️ Tieto a mnohé ďalšie kúsky nájdete v nasledujúcich minútach na https://baterkaren.nevyhadzujte.sk/ 🎁 Okrem nových...

Posted by Baterkáreň - prírodná kozmetika a drogéria, kurzy, swapy a reuse centrum on Monday, July 24, 2023

Milí naši 🌼 V našom Reuse na Vás čakajú knihy rôznych žánrov. 📚 Za symbolický príspevok si môžete aj Vy nejakú osvojiť....

Posted by Baterkáreň - prírodná kozmetika a drogéria, kurzy, swapy a reuse centrum on Monday, July 24, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM