Dominika Handzušová Rôzne

Tlačenica na Mestskej veži: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v Trnave

Na Mestskej veži to v piatok žilo viac ako obvykle. Trnavčania, ale aj zahraniční turisti, sem však nevybehli, aby sa pozerali z výšky na strechy domov a pamiatok. Užili si nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Tlačenica na Mestskej veži: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v Trnave
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok 20. marca sme si aj v Trnave mohli pozrieť čiastočné zatmenie Slnka, kedy nad Trnavou Mesiac zakryl až 61,85 percent jeho plochy. Jemne stmievať sa začalo o 9:38, zatmenie vyvrcholilo o 10:47.

Prekonali strach

Mestská veža ponúkla záujemcom skvelú možnosť vidieť tento úkaz zo svojej ochodze, ktorá sa nachádza 29 metrov nad zemou. Trnavčania tak nemuseli vytáčať hlavy a vo výhľade im nezavadzali ani ďalšie budovy. Organizátori mali navyše pripravené pre návštevníkov špeciálne okuliare. Pripravili ich štyridsať, no záujem toto číslo vysoko presiahol.

Na veži sa však ľudia prestriedali a požičiavali si aj vlastné pomôcky, medzi ktorými sa našiel dokonca i zváračský priezor.

Na veži znela aj angličtina a dokonca sem vystúpala aj 87-ročná babička či malé deti. Ako povedala jedna z návštevníčok, nebyť zatmenia, zrejme by sa hore nedostala. „Mám strach z výšok, takže len pozrieť a zase späť na zem,“ priznala so smiechom. Nebola sama, kratučké pozretie stačilo aj ďalším návštevníčkam, ktoré chytali závrate.

Čakanie sa oplatilo

Niektorí na veži trávili hodnú chvíľu. Cestu Mesiaca sledovali už od desiatej. „Už mi tu začína byť aj chladno. Bol to ale magický pohľad, má to niečo do seba,“ poznamenala Kristína (23). Zaspomínala si aj na zatmenie Slnka, ktoré pozorovala v auguste 1999.

„Naši vtedy naplánovali dovolenku tak, že sme sa z Chorvátska vracali cez Balaton. Vyliezli sme na strechu penziónu a striedali sme si s bratmi disketu. Vtedy som bola malá, až neskôr som pochopila, že to bolo niečo naozaj výnimočné, zažili sme vlastne akoby noc uprostred dňa,“ podelila sa so svojimi spomienkami.

A mala veru pravdu, sledovať takýto úkaz je výnimočné. Najbližšie budeme môcť na Slovensku sledovať čiastočné zatmenie až v júni 2021. Veľká časť slnečného kotúča bude zakrytá 12. augusta 2026. Úplné zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135.

Ako sledovali zatmenie Slnka nad našim mestom Trnavčania si môžete pozrieť v priloženej galérii. Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na handzusova@global24.sk, radi ich zverejníme!
Nenafotili ste si prírodné divadlo, ale máte aspoň pamiatku so svojou fotkou na veži? Turistické informačné centrum Región Tirnavia pripravilo súťaž o najlepšiu selfie z veže.

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Zatmenie Slnka z Mestskej veže
17
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM