BTW Rôzne Správy

Tri zaujímavé tipy na nielen víkendové trnavské potulky

Prechádzky môžu mať rôznu podobu. Vybrali sme pre vás tri možnosti.

Ilustračný obrázok k článku Tri zaujímavé tipy na nielen víkendové trnavské potulky
Foto: Martin Hesko / Zdroj: Zaži v Trnave

Prejdite sa vo dvojici, s rodinou, alebo si prechádzku užite sami. Okrem rozhýbania tela a relaxu duše sa môžete i zabaviť alebo niečo nové sa dozvedieť.

Mocný opasok

Všetky sochy sú už na hradbách, dlho očakávaná GPS hra oficiálne štartuje v nedeľu 5. júla o 14.00. Vezmite si so sebou mobil a pre silnejší zážitok aj slúchadlá. Hra je nahovorená v slovenčine a v angličtine. Nezabudnite mať zapnuté dáta a GPS a môžete začať. Na webe na adrese hradby.trnava.sk a v meste na Trojičnom námestí, kde sa hra aj skončí.

„S mobilom v ruke sa s deťmi zatúlate do romantických uličiek Trnavy, navštívite farebné sochy na hradbách a odhalíte historické míľniky slávneho kráľovského mesta,“ oznamuje text na webovej stránke k hre.

Na dokončenie hry si vyhraďte hodinu, prípadne hodinu a pol. Trasa vedie rôznymi uličkami Trnavy, väčšinou popri hradbách. Sochy sa nachádzajú na siedmych stanovištiach: Strážnici na Bernolákovej bráne, stavitelia hradieb na Horných baštách, zamilovaná dvojica v Parčíku Bela IV., hasiči na Michalskej pri severnej veži, Portarius na dolnej bráne, žobrák pri Západoslovenskom múzeu, a kuruci pri Hrubom kostole.

Hra bude dostupná počas celých prázdnin, počas otváracieho dňa je od 14.00 do 18.00 h. navyše oživená aj hercami z Divadla Demoscéna a Agentúry Hector.

Kukuričné bludisko

Atrakcia kúsok od Trnavy pri Vlčkovciach sľubuje kopec zábavy, preverenie orientačných schopností, partnerskú spoluprácu a súťaživosť vašich detí, či kamarátov.

Pripravené sú dve bludiská s rozličnou náročnosťou.

Zložitejšie je bludisko zložené z viacerých geometrických tvarov. Jeho trasa meria 2,5 km, ale kým nájdete všetky stanovištia, nachodíte sa oveľa viac. Po bludisku sú rozmiestnené tabuľky na ktorých sú rôzne zaujímavé informácie, nájdite ich všetky, vyplňte tajničku, ktorú dostanete pri vstupe, až potom hľadajte cestu von.

Jednoduchšie bludisko, ktorého trasa meria približne 1 km, má tvar dinosaura a je určené hlavne najmladším návštevníkom. V uličkách sú ukryté dinosaury a informácie o nich, ktoré je potrebné nájsť. Ak nevedia čítať, rodič im prečíta náučný text a otázku. Odpoveď na ňu zapíše do tajničky, ktorú dostane na pokladni. Za vyplnenú tajničku deti dostanú malú pozornosť.

Z hygienických dôvodov si návštevníci musia priniesť svoje pero alebo ceruzku. Nezabudnite si tiež rúško alebo šatku na prekrytie tváre.

Otvorené je do konca prázdnin denne od 9:00, posledný vstup je o 17:00. Vstupné je 3 € na osobu, platí sa len v hotovosti od veku 3 rokov.

Okrem bludísk sľubujú organizátori aj ďalšie sprievodné atrakcie ako pyramída z balíkov slamy, rozhľadňa, loptové hry, hod kruhmi, ohnisko a palice na opekanie. Viac informácií môžete nájsť na tejto stránke.

Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

Potulky malým Rímom

Vlastivedné prechádzky majú už niekoľko rokov svojich fanúšikov, stretávajú sa na nich Trnavčania i návštevníci mesta. Tento ročník potuliek začína nedeľou 5. júla a bude im počas prázdnin patriť každý záver týždňa v Trnave.

V rámci prvej z nich účastníci navštívia dnes už nefungujúci bývalý Dom pionierov – neskoršiu Kalokagatiu – Emmerovu vilu.

Vstupenky si je v tomto roku možné zakúpiť iba vopred v turistickom informačnom centre v mestskej veži, v deň konania sa predávať už z dôvodu hygienických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu nebudú.

Novým zážitkom bude pre účastníkov ‚potulka‘ 12. júla s názvom Trnava zo žabej perspektívy, ktorá povedie korytom potoka Trnávka. Počet jej účastníkov je limitovaný, zúčastniť sa môžu len dvadsiati. Z toho dôvodu bude mať 23. augusta reprízu. Sprievodcom bude architekt Miroslav Beňák. O ďalších plánovaných potulkách budeme informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM