Dominika Handzušová Kultúra

Trienále plagátu Trnava pozná finalistov: Vybrali ich spomedzi vyše tri a pol tisíc prác z celého sveta

Z celkového počtu vybrala medzinárodná porota do finále v prvom kole 370 prác. Od septembra budú vystavené v priestoroch Galérie Jána Koniarka v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Trienále plagátu Trnava pozná finalistov: Vybrali ich spomedzi vyše tri a pol tisíc prác z celého sveta
Zdroj: TASR

Spolu 370 z celkových 3564 prihlásených plagátov autorov z celého sveta vybrala v prvom kole hodnotenia medzinárodná porota pre Trienále plagátu Trnava 2015. Ich práce budú vystavené v Trnave od 3. septembra do 27. novembra.

Z vystavených prác potom porota v zložení Fons Hickmann (Nemecko), Karel Míšek (Česko), Július Nagy (Slovensko), Kari Piippo (Fínsko) a Iva Babaja (Chorvátsko) vyberie najlepšie, ktoré budú ocenené výročnými cenami Trienále.

Medzi finalistami sa podľa hovorkyne Trienále Plagátu Trnava Zuzany Dohnalovej nachádzajú svetoznáme osobnosti dizajnu ako Alain Le Quernec, Stefan Sagmeister, Lex Drewinski, Jan Rajlich Jr., Istvan Orosz, Jean-Pol Rouard, Melchior Imboden, Finn Nygaard, Rambow Gunter a ďalší.

Záujem výrazne vzrástol

„Na aktuálnom deviatom ročníku Trienále je zoznam prihlásených autorov zhruba trojnásobne dlhší ako v predchádzajúcom ročníku. V roku 2012 poslali autori z 33 krajín do Trnavy 1240 plagátov,“ dodala Dohnalová. Teraz je počet zúčastnených krajín 55, čo hovorkyňa pripisuje koncentrovanejšej propagácii podujatia na všetkých kontinentoch. Zo Slovenska sa sprihlásilo 124 autorov vo viacerých kategóriách s celkovými 319 plagátmi.

Súčasťou sprievodné podujatia

Prezentácia súťažných kategórií sa uskutoční vo vybraných priestoroch v Trnave a v Bratislave. Súčasťou trienále je množstvo sprievodných podujatí, menších výstav, prednášok a workshopov usporiadaných v rovnakom čase ako Trienále plagátu Trnava aj vo Viedni a Varšave.

Organizátori projektu

Záštitu nad podujatím, ktoré je najväčšie svojho druhu na Slovensku a jedno z najvýznamnejších vo svete, prevzali minister kultúry Marek Maďarič, predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš a Medzinárodná rada pre dizajn Ico-D. Hlavným organizátorom Trienále plagátu Trnava 2015 je Galéria Jána Koniarka v Trnave.

Spoluorganizátormi sú Slovenské centrum dizajnu v Bratislave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, mesto Trnava, Západoslovenské múzeum v Trnave, občianske združenie POSTER a občianske združenie Publikum.sk. Kurátorom a koordinátorom projektu je Robert Paršo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM