Lucia Lauková Správy

Trnava bude mať novú fontánu: Nahradí Kráľovskú fontánu na pešej zóne

Kráľovská fontána na námestí mala vyzerať úplne inak. Pôvodný návrh však pozmenili a súčasné dielo po rokoch nevyhovuje.

Ilustračný obrázok k článku Trnava bude mať novú fontánu: Nahradí Kráľovskú fontánu na pešej zóne
14
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto vyhlásilo súťaž na novú fontánu na pešej zóne. Bude náhradou za Kráľovskú fontánu, ktorá je na Hlavnej ulici od roku 2014. K tomuto rozhodnutiu viedli mesto technické problémy, ktoré fontána vykazuje.

„V súčasnosti fungujú iba štyri vodné trysky z deviatich. K porušenému potrubiu sa však nedá dostať bez toho, aby bolo nutné rozbiť kamennú dlažbu na povrchu fontány. Pre poškodenú kabeláž nefunguje ani iluminácia, tá však bola problematická už od začiatku, keďže nevhodne zvolené riadenie časového spínača spôsobovalo oneskorenie a narúšalo synchronizáciu výstrekov a farieb,“ vymenúva radnica s tým, že náklady na čistenie a údržbu sú neprimerane vysoké.

Prečítajte si tiež

Mala vyzerať inak

Pôvodne mala fontána vyzerať úplne inak. Zmeny návrhu však výrazne ovplyvnili vzhľad aj životnosť diela.

„Namiesto realizácie umeleckého diela Bohuša Kubinského vtedajšie vedenie mesta pristúpilo v skrátenom konaní k úprave jeho návrhu. Výsledkom je kvalitatívny kompromis, ktorý navyše za sedem rokov prevádzky vykazuje enormné množstvo technických problémov,“ uvádza radnica.

Autor návrhu Bohuš Kubinský pracoval podľa mesta s témou udelenia kráľovských privilégií Trnave v roku 1238. Sochárske dielo vo forme jemne zvlnenej krivky bronzového prstenca malo niesť sklenené brúsené drahokamy, a spolu s nimi sa akoby voľne vznášať nad kamenným podstavcom.

Fontána bola v návrhu veľkolepo nasvietená so širokým spektrom farieb. „Namiesto toho dostali Trnavčania menej sofistikovaný výsledok z lacnejších materiálov, ktoré nie sú dostatočne odolné voči vonkajším vplyvom,“ konštatuje mesto.

Súťaž na novú fontánu

Nová fontána bude stáť na mieste tej súčasnej. Šírka šesť metrov ostane zachovaná, namiesto terajších jedenástich sa však objekt bude môcť roztiahnuť až do dĺžky dvadsať metrov.

Dôležitou funkciou novej fontány bude zlepšovanie mikroklímy na pešej zóne. „Pri príprave podkladov súťaže myslíme aj na zmenu klímy a s ňou súvisiace prehrievanie prostredia mesta. Prvky fontány by na to mali reagovať – napríklad použitím stálej vodnej plochy, napnutej vodnej hladiny, väčšieho množstva tenkých vodných výstrekov a podobne,“ hovorí Ondrej Horváth, vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave a hlavný architekt mesta.

Požadované sú tiež svetelné efekty, ktoré spolu s vodnými prvkami vyčaria pre okoloidúcich nevšedný zážitok.

Nová fontána by mala mať viacero režimov – okrem bežného, šetriaceho aj slávnostný, a tiež režim na chladné, resp. zimné dni.

Podklady k súťaži sú zverejnené na stránke" fontana.trnava­.sk":https://fontana.trnava.sk/. Súťažné návrhy môžu autori posielať 5. februára.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Pôvodný návrh Kráľovskej fontány z roku 2014 / Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM