Správy

Trnava je v oblasti cyklodopravy slovenský líder: Pripravuje ďalšie projekty

V Trnave sa koná dvojdňová konferencia Cyklomestá 2022 s podtitulom o mobilite a kvalite života v mestách a obciach.

Ilustračný obrázok k článku Trnava je v oblasti cyklodopravy slovenský líder: Pripravuje ďalšie projekty
Zdroj: Dnes24.sk

Je pokračovaním podujatí uplynulých rokov, tento rok ju občianske združenie (OZ) Cyklokoalícia pripravilo podľa prezidenta OZ Dana Kollára aj s ohľadom na príležitosti, ktoré sa cyklodoprave otvárajú.

Slovenský líder

„Ide predovšetkým o bohaté európske zdroje, ktoré budú na Slovensko smerovať najmä na projekty cyklistickej infraštruktúry. Je preto veľmi dôležité vzdelávať verejnú správu, ako ich využiť čo najlepšie, aby vznikali kvalitné a zmysluplné projekty,“ uviedol Kollár pre TASR. Trnavu za miesto konania Cyklokoalícia zvolila podľa jeho slov z dôvodu, že je v oblasti cyklodopravy vnímaná ako líder na Slovensku a môže byť pre mnohé mestá inšpiráciou. Ako doplnil, cyklodopravu nerozvíja samoúčelne, chápe ju ako súčasť celkového rozvoja mesta a zlepšovania kvality života v ňom.

V úvode vystúpil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Uviedol, že z plánu obnovy a odolnosti bude možné na rozvoj cyklodopravy čerpať 105 miliónov eur, v prvom kole na výstavbu cyklotrás, prístreškov či stojanov 36,5 milióna eur. Prostriedky sú určené pre väčšie sídla, menšie budú môcť na rovnaký účel čerpať v totožnom celkovom objeme zo štrukturálnych fondov. Ocenil Cyklokoalíciu, ktorá je nápomocná ministerstvu v danej oblasti.

Prečítajte si tiež

Hostiteľské mesto Trnava je podľa primátora Petra Bročku pripravené sa o prostriedky z plánu obnovy uchádzať. „Prvým projektom za dva milióny eur bude cyklotrasa medzi ulicami Bottova – Moyzesova. Pripravujeme sa aj na ďalšie kolá,“ povedal.

Konferencia je určená zástupcom samospráv a odbornej verejnosti, ponúkne sprievodný program aj pre širokú verejnosť. Program podľa Kollára prinesie zaujímavé inšpirácie v oblasti udržateľnej mobility z domova aj zo zahraničia.

Vystúpenia odborníkov

„Medzi prednášajúcimi je viacero slovenských i zahraničných odborníkov, odznejú príklady z tých miest na Slovensku, ktorým sa darí v téme posúvať ďalej, zo zahraničných je to napríklad Wout Ritzema, odborník na parkovanie na železničných staniciach. Táto téma je dôležitá, keďže z plánu obnovy je päť miliónov eur určených práve na tento účel. Predstaví sa aj cyklokoordinátor mesta Helsinki či vedúci dopravy mesta Reykjavík,“ doplnil Kollár.

Prezentované slovenské skúsenosti budú okrem iných o štúdii rozvoja cyklistickej dopravy v Trnavskom samosprávnom kraji, udržateľnej mobilite na škole v Borskom Mikuláši či o vízii rozvoja Bernolákova i Trnavskej ceste cyklodopravy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM