Monika Hanigovská Rôzne

Trnava má dotáciu na obnovu hradieb: Hľadajú možnosť ako dostavať vežu pri kine

Trnava získala dotáciu od Ministerstva kultúry SR na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Súčasné mesto hľadá spôsob ako dostavať nárožnú vežu pri letnom kine.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má dotáciu na obnovu hradieb: Hľadajú možnosť ako dostavať vežu pri kine
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.

Ide o časť hradobného múru od záhrad Západoslovenského múzea po fortňu za Bazilikou sv. Mikuláša.

Musia získať súhlas

„Je to úsek zhruba v dĺžke štyristo metrov, ale je prerušený niekoľkými domami, takže budeme opravovať asi tristo metrov, len čo to počasie umožní,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič. Obnovou prejde tento unikátny tehlový fortifikačný systém zatiaľ iba z vonkajšej časti, z vnútornej sú k nemu pristavené viaceré objekty a mesto musí získať súčinnosť ich vlastníkov.

Mesto má záujem aj o vežu

„Sme už pripravení, dodávateľa sme vysúťažili už na jeseň, je ním spoločnosť CS z Trnavy,“ dodal hovorca. Informoval, že mesto má mimo rámca tejto dotácie záujem dostavať aj nárožnú vežu tohto úseku hradieb pri letnom kine, naráža však na nesúhlas pamiatkarov.

„Máme záujem rokovať v tejto otázke, aby bola metodika jednotná a mohli sme na Hlbokej, ale i pri Galérii Jána Koniarka veže postaviť tak, ako sa to stalo na nároží ulíc Rybníková-Hlboká,“ uviedol ďalej.

Trnavské hradby z 13. a 14. storočia, patria medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe vôbec. Radnica naposledy upriamila zrak na hradby v tejto časti ešte v priebehu minulého roka, keď mesto zvýraznilo opevnenie pomocou novej nočnej iluminácie. Osvetlenie sa dotklo približne 400 metrového úseku mestského tehlového opevnenia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM